Quantcast
Channel: De 10 mest viste fra haveabc.dk
Viewing all 104 articles
Browse latest View live

Fønikspalme - Phoenix canariensis - pasning

$
0
0

Artikel billede

Phoenix er det gamle græske ord for daddelpalme. Dadlerne hører til palme-familien og udgør en slægt på ca'-10 arter, som kommer fra Afrika og det tropiske Asien.

P. canariensis blev introduceret fra de Kanariske Øer i 1888. Den kan blive høj, og dens sylespidse blade er stive og kan være ubehagelige, så den er derfor kun for folk med god plads. Det er en smuk plante, hvis den trives. Den egner sig som blikfang i enhver vinterhave eller varm terrasse om sommeren. Den ligner P. dactylifera, den ægte daddelpalme, som bliver endnu større, men med færre småblade.

Der findes en miniature fønikspalme, P. roebelinii, som er en pygmæpalme. Den har en mere busket vækst, blødere blade og bliver sjældent over høj.

Bortset fra den lille P. roebelinii egner disse palmer sig kun som stueplanter, mens de er unge og små. P. canariensis og P. dactylifera er nærmest en slags træer, der med alderen stammer sig op. Men da de vokser langsomt, tager det lang tid, før de bliver for store. De ynder ikke centralvarme, fordi de må have en kølig periode om vinteren og god ventilation om sommeren. I en normalt opvarmet stue vil de sætte nye blade hele året, og i takt hermed dør de nederste blade. Det vil svække dem og gøre dem mere modtagelige for insekter, både skjoldlus og uldlus.

Vælg smukt formede palmer med tegn på vækst. De nederste blade må hverken være brune eller tørre.

 

Billede øverst: Phoenix canariensis.

 

Artikel billede

Daddelpalmer er flotte planter, som er temmelig lette at dyrke. hvis de blot får en kølig periode om vinteren.

 

Artikel billede

Phoenix roebelinii, dværgdaddel palmen, herover, udvikler flere skud i en klump ved basis. Den kan deles til flere planter.

 

STØRRELSE: P. canariensis kan blive høj og ca. i diameter.

p. roebelinii bliver højst , og 1 m i tværmål.

VÆKST: Langsom, 15- om året.

BLOMSTRING: Blomstrer ikke i stuen.

DUFT: Ingen.

LYS: Skån dem mod direkte sol, mens de er unge. Tåler at stå ret mørkt, men de vokser hurtigere i lys.

TEMPERATUR: Om vinteren ca. 10°C, og de bryder sig ikke om centralvarme. Alle arter bør stå ude om sommeren på en varm plads. Lader det sig ikke gøre, bør man sørge for en god ventilation og ikke for kraftig varme.

VANDING: Vand 2-3 gange om ugen om sommeren, 1 gang ugentlig forår og efterår og kun hver 14. dag om vinteren. Brug tempereret vand.

GØDNING: Flydende gødning hver 14. dag om sommeren.

LUFTFUGTIGHED: Bladene holder af en ugentlig douche, undtagen i hvileperioden.

RENGØRING: Enten ved douchen, med en fjerkost eller en blød pensel. Brug ikke bladglans.

STUELUFT: De tåler de fleste for­hold, men holder af god ventilation.

JORD: Brug en næringsrig pottejord, f.eks. nr. 3. Bland kun spagnum i pottejorden til P. roebelinii.

OMPOTNING: Pot om om foråret. De store eksemplarer er vanskelige at potte om, så der kan man klare sig med en topdressing. Alle palmer skal helst have dybe, ret smalle potter. Pas på de spidse blade.

BESKÆRING: Skær de nederste blade af, efterhånden som de tørrer.

FORMERING: Frøformering om foråret. Frøet er et par måneder om at spire. Det er påkrævet med en fugtig atmosfære og ca. 24°C varme. Man kan så stenene fra P. dactylifera, de spiselige dadler. P. roebelinii kan formeres ved sideskud.

LEVETID: Mindst 8-10 år, eller til den bliver for voldsom.

SELSKABSPLANTER: Ikke let at plante sammen med andre.

LET / VANSKELIG: Let.

 

Frøformering

Artikel billede

1. Phoenix canariensis kan dyrkes fra frø i en formeringskasse. Det varer ca. 2 måneder, før den spirer. Sliber man stenens hårde skal med sandpapir, vil den lettere kunne op· tage vand. Man kan eksperimentere med sten fra friske dadler. Har man ikke en formeringskasse, kan de holdes varmt og fugtigt under en plasticpose.

Artikel billede

2. Tilbered en såbakke med drænlag og steril kompost nr. 1. Gennemvand.

Artikel billede

3. Dæk, men fjern dækket 5 minutter hver dag for at undgå råd. Komposten må ikke tørre ud. Stilles ved 25°C.

Artikel billede

4. Efter spiringen stilles kassen lysere og dækket fjernes.

Artikel billede

5 Når frøplanterne er store nok, fjernes de svageste, så der bliver god afstand mellem de resterende.

Artikel billede

6 De pottes enkeltvis, når de er tilstrækkelig store.

 

Ompotning

Artikel billede

1. Sker om foråret, hvis væksten er gået i stå, og vandet løber lige igennem.

 

2. Klargør en potte med drænlag og et lag fugtig kompost nr. 3.

Artikel billede

3. Potteklumpen løsnes med en kniv.

Artikel billede

4. Tag planten ud ved at holde om rodhalsen.

Artikel billede

5. Uden at skade rødderne fjernes gammel jord med en pind eller blyant.

Artikel billede

6. Stil planten midt i den ny potte.

Artikel billede

7. Fyld op med frisk kompost, så alle rødder er dækkede.

Artikel billede

8. Pres jorden sammen. Stil den skygget uden vand i et par dage for at stimulere rødderne til at søge ud i komposten.

 

Formering

Artikel billede

1. P. roebelinii danner sideskud. De kan skilles fra og plantes enkeltvis.

Artikel billede

2. Tag planten ud af potten.

Artikel billede

3 Skær sideskuddene fra med en skarp kniv.

Artikel billede

4. Plant sideskuddene i kompost nr. 3, sørg for at rødderne er dækket og vand igennem.

 

Pudsning af blade

Artikel billede

Er blad spidserne blevet brune, klippes det brune af med en skarp saks, helt ned til det friske blad væv.

 

Overbrusning

Artikel billede

Douch en gang om ugen med fin forstøvning. Hold sprøjten ca. 15 cm fra bladene.

Sprøjt ikke i hvileperioden.

 

Hvad gik galt?

Artikel billede 

1. Nederste blade tørrer og bliver brune. For tør og varm luft. Stil den i et uopvarmet rum om vinteren. Sørg for ventilation om sommeren.

2. Unge blade bliver brune og forbrændte. Direkte middags sol om sommeren.

Flyttes bort fra solen. Sprøjt aldrig i solskin.

3. Palmen skyder ikke om foråret. Udpint jord. Pot om eller giv gødning.

4. Hvide uldagtige pletter på bladene. Uldlus. Fjernes med vatpind dyppet i sprit. Sprøjt med malathion.

5 Bladene ruller og bliver brune. Småbladene lukker sig. Planten har været tør. Gennemvand, og vand hyppigere i fremtiden.

--


Dronninge­busk - Kolkwitzia amabilis

$
0
0

Dronningebusk har kun været dyrket i danske haver i 50 år. Den stammer fra Kina og blev via England indført til Danmark af planteskoleejer Aksel Ol­sen i Kolding. Han gav den følgende ord med på vejen: »Dronningebusk fra Kina er en virkelig dronning blandt blomsterbuske, fuldendt skøn på alle måder, rigere blomstrende end andre buske, når den først er rodfæstet. I juni indhylles busken i skyer og kaskader af dunede klokkeblomster med åbne læ­ber, lysrosa med røde penslinger og gult net, og hver blomst med foden i gråt pelsværk.«

 

Dronningebusken er en pryd for haven hele året rundt.

 

Dronningebusk er en tæt forgrenet busk, der kan blive 4 m høj og lige så bred. Grenene er lange og elegant overhængende. Førsteårsskuddene er glatte og ugrenede og bærer kun blade. Det følgende år udvikles et filigran af tynde småkviste med et væld af blom­ster. Dens frugter er nødder, som er tæt besat med børster og hår, smukke i modlys, både når de om efteråret er fyldt med dugdråber og om vinteren med rimkrystaller.

 

Vækstkrav: Nyplantede dronningebuske kan være lidt vanskelige at få i gang. De bør derfor købes som potte­kultiverede baljeplanter fra plantesko­len, men alligevel kan det vare et par år eller mere, før de rigtig vokser til. Først det fjerde år efter plantningen kan man regne med at få dem i blomst. Busken er ellers ikke særlig fordrings­fuld og trives godt i både stiv lerjord og let sandmuld. Den er helt hårdfør, kræver ikke læ, men skal have en del sol for at blomstre rigt.

 

Pleje: Dronningebusk formeres lettest ved stiklinger i drivbænk i juni. Ved behandling af stiklingerne med vækst­stoffer vil rodudviklingen vare 3-6 uger. Plantning og omplantning foreta­ges bedst om foråret før løvspring. Dronningebusk kræver god plads, så man må sørge for rigelig afstand til nærmeste nabobusk. I årenes løb ud­vikles en masse grene helt fra buskens basis, hvorved busken bliver tæt og riset i væksten.

For at bibeholde buskens ellers elegan­te form må man derfor om vinteren foretage en kraftig udtynding ved dels at fjerne et par af de allerældste grene med den afflagende bark, dels at ind­skrænke antallet af nye skud til afløs­ning af de gamle grene. Derimod må dronningebusk aldrig beskæres ved til­bageskæring af de blomsterdannende grene. Fra snitsår på dem udvikles en mængde tætte, svage skud, som giver busken et riset og grimt udseende. Heller ikke ved nyplantning bør dron­ningebusken skæres tilbage i håb om dannelse af kraftig nyvækst fra bun­den. Det vil blot sætte busken tilbage i væksten og forsinke dens udvikling. Dronningebusk er meget sund og kræ­ver ingen form for  sundhedspleje.

 

Anvendelse: Dronningebusk kan an­vendes som indslag i større blandede busketter, blot der er plads nok til alle sider. En plantning af udelukkende dronningebuske vil være en god løs­ning, især i offentlige parker. Som blomstrende hæk kan dronningebusk også anvendes, men der skal være så god plads til siderne, at enhver form for klipning undgås, dvs. at der skal reserveres 2-3 m i bredden til hækken. Allerbedst er dronningebusk dog som solitærplante, frit på en græsplæne el­ler en fliseplads, omgivet af ganske lave bundplanter. Ved en sådan place­ring kan den beundre s fra alle sider. Dronningebusk er en af de få prydbu­ske, som har værdi hele året rundt: om foråret i løvspring, i højsommeren med dens væld af blomster, om efteråret med de smukke rødlige høstfarver på bladene og om vinteren med den ele­gante pels af hårede frugter. Blom­strende grene er ikke holdbare som afskårne.

Heliotrop - Heliotropium arborescens

$
0
0

Slægtsnavnet kommer af det græske heliotropion, en plante, hvis blomst drejer sig efter Solen, idet helios bety­der sol og trope betyder vending. Planten er en halvbusk fra Peru og Ecuador med kortstilkede, æglancet­formede, noget rynkede blade og en bred, ret tæt blomsterstand. Blomster­ne er regelmæssige og dufter af vanille; farven er oftest mørkt violetblå, men der findes også lysere blå og næsten hvide arter.

 

Heliotrop (Heliotropium arborescens) har store, velduftende blomsterstande.

 

Vækstkrav: I fuld sol dufter blomster­ne stærkest, og planten trives bedst i en let, men næringsrig og varm jord. Løvbladene tåler dog ikke konstant stærkt sollys; så visner de.

 

Pleje: Planten formeres let ved frø, der sås i hus i marts. Planterne prikles, pottes og udplantes i slutningen af maj. Pas på ikke at ødelægge potteklumpen, da rødderne er meget ømfindtlige. Heliotrop formeres også ved stiklin­ger. I august tages stiklingerne af de bedste og smukkest blomstrende plan­ter. Stiklingerne stikkes i kasser i sand­blandet jord og overvintres i hus ved ca. 10°C indtil begyndelsen af februar, hvor de stilles lyst og varmere. Af disse planter tages et nyt hold stiklinger, der i maj udplantes på friland. De gamle planter, der har vokset på friland om sommeren, kan også pottes og overvintres og derefter om foråret formeres videre ved stikning. For at opnå en tilstrækkelig busket vækst knibes top­pen af 8-14 dage før ompotning. Plan­terne bør først flyttes på friland efter afhærdning. Hvis planterne sidst på sommeren opgraves forsigtigt med en god rodklump, kan de på ny pottes og overvintres i et lyst kældervindue, i vinterhave eller koldhus. Jorden må ikke tørre helt ud, og planten tåler ikke temperaturer under 8°C.

 

Anvendelse: I altankasser og baljer sammen med andre udplantningsplanter som tøffelblomst og pelargonie. Planten er også anvendelig foran i stauderabatter eller sammen med sommerblomster i blomsterbede. Ældre planter kan anvendes som baljeplanter, der hvert år flyttes ud i det fri, på terrassen eller i atriumgården.

 

Sorter: 'Marine', mørkviolet, 35 cm.

Dværgdaddelpalme - Phoenix roebelenii

$
0
0

 

Familie: Palmae - Palmefamilien.

 

Hjemsted: Sydøstasien.

 

Vækstform: Palme med kort stamme.

 

Blade: Lange, graciøse, fjersnitdelte, med smalle, liniefor­mede afsnit, noget hængende. De unge blade er let grålige.

 

Anvendelse: Solitærplante - velegnet til store rum og kontorlandskaber.

 

Pasning: Varmeelskende plante, der også har brug for en del vand og gødning. I modsætning til hvad der skulle formodes af en sådan trope-oaseplante, kan den ikke lide stærk sol- det er jo nok, fordi det normalt er unge planter, vi har i vore stuer.

 

Jord: Enhedsjord.

 

Formering: Frø eller rodskud.

 

Andre arter:

- eanariensis - efter nogle år: tyk stamme, tæt krone - udendørs om sommeren

- dactylifera (foto herunder) - Daddelpalme - grove, stive, stikkende blade, kraftig stamme - frøformering.

 

Phoenix dactylifera

Klatreroser

$
0
0

Klatrerosen 'New Dawn' er en af de bedste espalierroser. I Statens forsøg fik den værditallet 168.

Klatrerose er oprindelig det danske navn for den vilde rosenart Rosa mul­tiflora, som klatrer ved hjælp af sine torne. Men benævnelsen klatrerose an­vendes nu for alle de mange rosensor­ter, der har rankende skud og som kan klatre op i træer eller anvendes til espalier til beklædning af mure og hegn. I daglig tale kalder vi dem slyng­roser; men det er helt forkert, for ikke en eneste rose er i stand til at slynge sig om andre planter, som tilfældet er med de »rigtige« slyngplanter som kaprifol, humle, træmorder m.fl.

De nu anvendte klatreroser udvikles på forskellig måde, og nedenfor indde­les de i 4 grupper: klatreroser med toårsskud , klatreroser med træagtig vækst, klatrende sporter af lave roser samt buskroser med rankende vækst.

 

Klatreroser med toårsskud:

Disse roser danner hvert år nye, smidi­ge skud fra basis lige over forædlings­stedet. Den første sommer kommer der kun grønne blade på skuddene, men følgende sommer udvikles blom­sterne. Denne udvikling må man tage hensyn til ved beskæringen og den øvrige pleje. Hvis man foretager be­skæring af disse roser i april samtidig med den øvrige rosenbeskæring i ha­ven, fjerner man simpelt hen blomster­anlæggene. De lange, toårige skud skal blot bindes ind til espalieret, og først efter afblomstringen foretages en beskæring, som består i nedskæring helt til basis af de afblomstrede skud. Nye skud herfra vil så erstatte dem og blomstre følgende sommer. Det er for resten samme metode, som man an­vender ved beskæring af hindbær og ikke-rankende brombær.

Til denne gruppe hører følgende sorter: 'Excelsa' , mørkt purpurrød, værdi­tal 102; 'Dorothy Perkins', lyst purpur­rød, værdital 72; og 'Sanders White', hvid, værdital 56.

De vedføjede værdital er fremkommet ved prøvedyrkning af en lang række rosensorter på Statens forsøgsstation i Hornum. Tallet 100 er givet til en god gennemsnitsrose. Jo højere tal, jo bed­re kvalitet er der tale om .både hvad angår blomstens form og farve, blom­sterrigdom, modstandsdygtighed mod sygdomme og hårdførhed.

 

Klatreroser med træagtig vækst:

Disse roser har en mere permanent karakter end den førstnævnte gruppe. Planten kan stå mange år på samme vokseplads og breder sig efterhånden til et stadig større espalier-areal. Den har et kraftigt skelet af flerårige, træ­agtige grene eller stammer, hvis side­skud hvert år sørger for den ønskede blomstring. Fra basis dannes kun få nye skud til afløsning af de gamle træagtige, der efterhånden bliver bare, bladløse og mindre smukke. Med års mellemrum bør man søge at pirre disse sorter til nyvækst ved at nedskære enkelte af de ældste skud til basis eller til et punkt, hvor et kraftigt sideskud har udviklet sig. Den egentlige beskæ­ring består blot i en tilbageskæring om foråret af de sideskud, der samme sommer skal blomstre. Skuddene skæ­res tilbage til omkring 10 cm fra deres basis.

Nogle af vore bedste og kraftigste klatreroser hører til denne gruppe, bl.a. 'American Pillar", purpurrød, værdital 69; 'C'lair Matin' , rosa, værdi­tal 147; 'København', mørkrød. værdi­tal 106; 'New Dawn', sart lysrosa, værd i tal 168; 'Pauls Scarlet Climber', skarlagenrød, værdital 84; 'Polstjar­nan', rent hvid, værdital 149.

 

Klatrende sporter af lave roser:

I gartnersproget er en sport en spon­tant opstået varietet af en dyrket plan­te med en eller flere egenskaber, som afviger fra moderplanten. Af buketro­ser og te hybrider er der i tidens løb opstået en række rankende sporter, som foran deres sortsnavn får tilføjet 'Climbing', altså klatrende. Af disse typer kan følgende fremhæves: 'Climb­ing Allgold' , gul, værdital 12 'Climb­ing Ena Harkness, fløjlsrød, værdital 85; 'Climbing Kordes Sondermel­dung' , purpurrød, værdital 69; og 'Climbing Schneewittchen', hvid, vær­dital 133.

Efter nyplantning af de klatrende spor­ter må man ikke foretage beskæring, da man ellers kan risikere, at planten »glemmer« sin erhvervede klatreevne og går tilbage til den oprindelige, lave vækstform. Følgende år foretages en tilbageskæring af forrige års afblom­strede skud til tredje knop fra basis. Klatresporterne er mere sarte end de fleste øvrige haveroser og kræver der­for en solrig og lun plads. De egner sig kun til espaliering op ad mure, ikke til et fritstående espalier.

 

Buskroser (parkroser) med rankende skud:

Mange busk- eller parkroser har så kraftige skud, at de kan anvendes til espalier og mure. De må regnes for den nemmeste type klatreroser, for de behøver ingen egentlig beskæring, kun en udtynding hvert eller hvert andet år, hvor man fjerner de ældste skud ved basis. Blandt de bedste sorter til dette formål er 'Cocktail', karminrød, hvid midte; 'Dortmund', karminrød, hvid midte; 'Maigold', bronzegul, fin duft; 'Wilhelm Hansmann', mørkerød, værdital 146.

 

Ved beskæring af klatreroser fjernes først alle syge plantedele, hvorefter planten ud­tyndes. Skuddene skæres tilbage for at få kraftige skud med mange blomster.

 

Vækstkrav: Alle klatreroser kræver ri­gelig sol og frisk luft. På indelukkede steder er de tilbøjelige til at få meldug. En sydmur er derfor sjældent en særlig god vokse plads til klatreroser. Jorden skal være dybmuldet og veldrænet.

 

Ved omhyggelig pleje kan klatreroser dække mange kvadratmeter murflade på få år. Her sorten 'New Dawn'.

 

Pleje: Selvom de fleste klatreroser kan vokse op og holde sig fast ved hjælp af de kraftige torne, bør man altid sørge for et solidt espalier af trælister eller galvaniserede tråde, fast­gjort til hager i muren eller hegnet. Tilbinding af skuddene bør ske som­meren igennem, og beskæring bør ud­føres som beskrevet under de enkelte grupper. Vinterdækning er sjældent nødvendig.

 

Anvendelse: Klatreroser kan anvendes til beklædning af alle slags murflader,  plankeværker og raftehegn. De trives bedst på øst- og vestvendte mure; men mange klarer sig forbavsende godt på en nordvæg, blot der ikke er for inde­lukket. På sydmuren vil de ofte få for megen varme og angribes af sygdom­me. Til plantning op ad stolperne i en pergola, ved en carport eller op ad en træstamme er især de svagere typer velegnede. Klatreroser kan også anvendes til dækning af skråninger, hvor man ved nedkrogning af rankerne kan fordele disse ud over hele arealet. Fra de vandrette grene udvikles der krafti­ge, lodrette skud med et væld af blom­ster. Det er en nem måde at anlægge et rosenbed på, og man behøver blot en plante pr. m².

Hegnsloven

$
0
0

Lige siden de store landboreformer i slutningen af det 18. årh. har der været regler for hegning mellem naboer, og hovedprincippet: »Hver grundejer er pligtig til at tage halvt hegn mod nabo« gælder stadig. »Lov om hegn«, stadfæ­stet 27.5.1950, omhandler alle hegn, som ved deres placering, funktion og fremtoning har betydning for andre end grundejeren. Undtaget fra loven er hegn omkring kirkegårde, militære anlæg, jernbaner og andre almennytti­ge anlæg.

Loven er ikke ganske klar og entydig, men et arbejdsgrundlag for hegnssy­net, som er klage- og forligsinstans. Enhver grundejer bør dog, inden inve­steringer foretages og eventuel diskus­sion med naboen indledes, anskaffe hegnsloven hos en boghandler/eller låne på biblioteket.

Udover hegnsloven kan kommunale politivedtægter, partielle byplanved­tægter eller lokalplaner indeholde af­gørende bestemmelser for opførelse af hegn, og for så vidt angår lovpligtig hegning af private svømmebassiner, findes bestemmelser herom i det af Boligministeriet udfærdigede byg­ningsreglement. Byplanvedtægter og lokalplaner kan fås på kommunekon­toret, Teknisk afd.

 

I hegnsloven står i øvrigt, at den ikke gælder for Københavns kommune, som indtil 1977 havde sin egen bygge­lov. Der bør man søge oplysning hos den kommunale forvaltning, eventuelt hos Boligministeriets Bygningsstyrel­se, som i denne specielle sammenhæng er tillagt særlige beføjelser.

 

Afgørende for hegnslovens formule­ring og administration er dens skelnen mellem fælleshegn og egne hegn.

……………………………………………………..

Hegnsloven kort

Hegnslovens formål:

Hegnsloven giver svar på en række spørgsmål om nabohegn, fx:

• Hvor højt må hegnet være

• Hvor hegnet skal stå

• Hvem skal betale for hegnet

• Hvordan afgøres uenigheder om hegn


Loven kan bruges til at undersøge, om et nyt hegn vil overholde lovkravene, og hvad man som naboer kan forlange af hinanden.

 

Hvor gælder hegnsloven ?

Hegnsloven gælder for nabohegn, som er:

• Fælleshegn
Fælleshegn står i skel.
Normalhøjden er 1,80 meter og den maximale højde er 2,0 meter

• Eget hegn
Eget hegn står langs skellet i en afstand op til 1,75 meter fra skel
Den maximale højde er 2,0 meter + den afstand hegnet står fra skellet


Hegnsloven gælder ikke for:

• Indre hegn
Indre hegn står ikke langs skellet eller længere fra skel end 1,75 meter

Måske er hegnet også omfattet af andre bygnings bestemmelser, lokal planer, servitutter osv.

 

Fordeling af udgifterne til hegn:

Udgifterne eller arbejdet til et nyt fælleshegn skal deles mellem naboerne.
Hvis hegnet tjener den ene nabo mere end den anden, eller der findes en anden fysisk adskillelse af grundene, som gør hegnet overflødigt, kan udgifterne i stedet fordeles efter forholdene.
Ved ændringer af et eksisterende hegn, som ikke er udskiftningsmodent, skal den nabo, som ønsker at ændre hegnet, afholde udgifterne eller arbejdet med hegnet.
Udgifterne eller arbejdet med at vedligeholde hegnet, skal deles mellem parterne. Dog kan udgifterne/arbejdet fordeles efter forholdene, hvis hegnet tjener den ene nabo mere end den anden.

 

Hegnslovens bogstav og tvister:

Tvister om hegn afgøres af hegnsynet. Hegnsloven er lovgrundlaget for Hegnsynet og lovteksten kan læses på www.hegnsloven.dk  

Loven er lang og knudret, men der findes en pjece: "Hegn og et godt naboskab", som er lettere at forstå. Pjecen kan fås på papir hos de fleste kommuner eller den kan læses og udskrives hos "Foreningen af hegnsyn"

Læs hvad der indgår i hegnsynets kendelser

 

 

Fælleshegn

Fælleshegn rejses i skel og ejes og vedligeholdes af begge grundejere. Om fælleshegn står bl.a., at de »bør afpasses efter de tilstødende ejendom­mes karakter og benyttelse« og at det bør »påses, at hegnet ikke i højere grad end nødvendigt spærrer for lys, luft eller udsigt eller på uheldig måde ændrer landskabsbilledet«. Det frem­går heraf, at et fælleshegn bør have forskellig karakter, alt efter om det adskiller landbrugsejendomme, villa­haver eller industrigrunde fra hinan­den. I boligkvarterer fastsættes fælleshegnets normalhøjde til 1,8-2 m, men ejendomme med afvigende karakter og benyttelse kan fra hegnssynet få tilladelse til eller pålæg om at opføre særlige hegn på egen grund, og hegnet falder da oftest ind under begrebet egne hegn.

Hegnssynet kan også bestemme, at hegn af træer eller buske skal suppleres med midlertidigt fast hegn, indtil plan­terne danner et forsvarligt hegn. En­hver grundejer har pligt til, når naboen forlanger det, at deltage i udgiften eller arbejdet med etablering af fælleshegn. Hvis det hegn, som naboen ønsker, findes urimelig dyrt, hvis det i særlig grad tjener dennes interesser eller hvis man blot ikke kan blive enige om, hvorvidt hegnet skal bestå af f. eks. hæk eller raftehegn, må sagen forelæg­ges hegnssynet, før hegnet påbegyn­des. Hegnssynet kan da bestemme en udgiftsfordeling, svarende til den gavn, parterne har af hegnet.

Fælleshegn er fælles ejendom og kan derfor kun sløjfes, udskiftes eller for­nys, når ejerne er enige herom eller hegnssynet har bedømt sagen og be­stemt en eventuel udgiftsfordeling. Til­svarende har begge parter pligt til at vedligeholde hegnet og beskytte det mod skader, så det stadig kan opfylde sit formål. Ligesom man ikke må be­skadige et levende fælleshegn ved f.eks. jordbehandling, sprøjtning eller manglende ukrudtsbekæmpelse, må man heller ikke beskadige hegnet ved at lade grene vokse igennem det eller for tæt henover. Naboen har i så fald ret til at kappe grenene i skellinjen af. I boligkvarterer kan levende fælles­hegn kræves nedkappet en gang årlig til en højde af 2 m; men ingen af parterne må egenhændigt kappe heg­net lavere eller udtynde det, så det ændrer karakter.

Hvis et fælleshegn er opført efter særlig udgiftsfordeling, vil vedligeholdelses­byrden ofte svare hertil, og den, der har den ekstra vedligeholdelse, har ret til i fornødent omfang at færdes på naboejendommen.

 

Egne hegn

Egne hegn rejses på egen grund og ejes af grundejeren, ligesom den fulde ved­ligeholdelse normalt påhviler ejeren. Egne hegn må ikke påføre naboer større ulemper end fælleshegn, og de må ikke være højere, idet der dog tillades et højdetillæg, svarende til af­standen til skellinjen.

De fleste grundejere har eget hegn til offentlig vej eller sti og må her normalt afholde hele udgiften til etablering og vedligeholdelse af hegn. Det offentlige eller eventuelle grundejerforeninger stiller alligevel ofte krav til hegnsty­pen, og hegnsloven siger, at der »bør tilstræbes et tiltalende helhedsind­tryk«. Videre stilles der ofte krav om oversigtsforhold for trafikken, og låger m.m. må ikke kunne åbnes udad. En grundejer kan opsætte eget hegn om­kring hele sin grund mod selv at afhol­de udgiften herved, men må respekte­re reglerne for eventuelle eksisterende fælleshegn. Grundejeren kan ligeledes sløjfe eller udskifte eget hegn; men såfremt der ikke findes andet hegn mod en nabo, skal denne have med­delelse om arbejdet senest 1 måned før dets påbegyndelse. Består hegnet af plankeværk eller mur, har naboen ret til at bygge halvtage og mindre skure herpå samt opsætte espalier o.lign. Egne hegn vedligeholdes af ejeren, men hvis naboen har væsentlig nytte af hegnet, kan hegnssynet fordele vedligeholdelsesbyrden. Planter til eget hegn skal placeres, så de ved beskæ­ring kan holdes bag skellinjen, og i højden kan det forlanges beskåret, så det ikke generer mere end fælleshegn. Under vedligeholdelsen må ejeren mellem 1. november og 1. maj færdes på nabogrunden i nødvendigt omfang, dog uden at volde skader.

 

Hegnssynet

Enhver kommunalbestyrelse skal for hver kommunalvalgperiode vælge et hegnssyn på 1 formand og 2 medlem­mer, og mindst en af dem skal være plantningskyndig. En grundejer kan ved skriftlig henvendelse med en kort sagsfremstilling begære en hegnssyns­forretning afholdt. Hegnssynet hører parterne og søger at forlige disse. Hvis det ikke lykkes, afsiges kendelse, og den, kendelsen går imod, må betale de faste vederlag, der tilkommer hegnssy­net.

Jasmin, uægte - pibeved - Philadelphus

$
0
0

Den uægte jasmin har sit danske navn efter blomsternes duft, som minder om duften af den ægte jasmin (Jasminum). Et andet dansk navn er pibeved, der hentyder til, at de unge grene efter fjernelse af marven kan anvendes som piberør. Det botaniske navn Philadel­phus stammer fra græsk philadelphos = broderelskende, der i den klassiske græske litteratur var navnet på en busk med vellugtende blomster, muligvis ægte jasmin.

 

Fyldte, vellugtende blomster af uægte jasmin (Philadelphus hybridus 'Virginal').

 

Uægte jasmin er løvfældende, opret­voksende buske med en tæt vækst. Grenene indeholder en blød marv, og barken er afskallende. Bladene er modsatte og savtakkede. Blomsterne sidder enkeltvis eller 3 sammen i ende­stillede klaser; de har oftest 4 bæger­blade og 4 kronblade, som er hvide, gerne røde ved basis. De gule støvdra­gere findes i et antal af 13-90.

Frugten er en firklappet kapsel med mange frø.

 

Vækstkrav: Uægte jasmin trives på enhver jordtype, selv den næringsfat­tigste kalkjord. De lave typer trives godt selv i stærk skygge, men giver dog kraftigere og smukkere blomstring i fuld sol. De er hårdføre og tåler blæst; unge blade kan dog svides eller rives i stykker af stærk blæst.

 

Pleje: De svagtvoksende arter forme­res ved stiklinger i det tidlige forår, mens de kraftige arter kan stiklingefor­meres hele sommeren fra april til okto­ber. De rene arter kan frøformeres; men det er en langsommelig proces, som ikke kan anbefales. Udplantning kan foregå forår eller efterår.

De unge planter har i reglen et kraftigt rodnet og kan derfor sælges som barro­dede planter; de skal vandes kraftigt efter plantningen. Uægte jasmin må ikke skæres tilbage, da det går ud over blomstringen det følgende år; derimod er det vigtigt at udtynde ældre buske regelmæssigt ved at fjerne de ældste grene helt fra basis. Ved for kraftig udtynding dannes en mængde nye skud fra sårfladerne, og i stedet for en åben busk opnår man en alt for tæt plante med dårlig blomstring.

Planterne er sunde og angribes kun sjældent af sygdom eller skadedyr.

 

Anvendelse: Uægte jasmin kan plantes mange sammen i tætte busketter i større haver og parker. Anvendt i naturhaven danner de uigennemtræn­gelige busketter med gode redemulig­heder for fuglene; p.gr. af den tætte og risede vækst er de derimod uegnede som solitærplanter. De lave arter kan anvendes til uklippede blomstrede hække.

 

Arter:

Philadelphus brachybotrys bliver 2,5 m høj. I begyndelsen vokser den rask til vejrs, men breder sig senere ud til siderne. Bladene er små, blanke og mørkegrønne. De hvide blomster sid­der 5-9 sammen i små klaser i juni­-juli.

 

Philadelphus coronarius hører hjemme i Sydeuropa og Kaukasus og bliver indtil 3 m høj. Grenene vokser lige i vejret og danner tætte buske. Blom­sterne er enkle, cremehvide og har en meget stærk, sød duft. Blomstring i maj-juni.

 

Philadelphus cymosus er en svagtvok­sende art med ofte fyldte, mælkehvide blomster, der har en fin appelsinagtig duft.

 

Philadelphus incanus stammer fra det vestlige Kina. Den bliver 3-5 m høj og udvikles godt i både sol og skygge. Blomsterne er klokkeformede, lysrosa og kun svagt duftende.

 

Philadelphus inodorus er en 3 m høj busk med karakteristiske, 10 cm lange, helrandede blade. Blomsterne er rent hvide, skålformede, men duftløse (ino­dorus = uden duft).

 

Philadelphus lemoinei omfatter en del værdifulde krydsninger og sorter, som er særlig egnede til småhaver. De har alle en ret lav og tæt vækst og blom­strer i juni-juli.

 

Philadelphus microphyllus bliver sjæl­dent mere end 1,5 m høj. Den har fint forgrenede kviste og små blade. Blom­sterne er rent hvide og har en pragtfuld duft. Den kan anvendes til fritstående, uklippede hække og er den eneste art, der kan plantes som solitærbusk.

 

Philadelphus pubescens er en kraftig art med indtil 5 m høje grene. Meget rigtblomstrende, men uden duft.

 

Philadelphus purpureo-maculatus bli­ver 1,5 m høj og har svage, tynde grene. Blomsterne er skiveformede og hvide med en purpurrød plet ved basis af hvert af kronbladene. Blomstring i juni-juli; fin duft.

 

Philadelphus tomentosus er en 2-3 m høj busk, der ligner Philadelphus coronarius. Kronen er korsformet med cre­mehvide kronblade og stærk duft. Blomstrer i juni.

 

Blomsterne hos uægte jasmin 'Beauclerc' har kun ubetydelig duft.

 

Sorter: Inden for de forskellige arter er der opstået en lang række sorter; men der findes også artshybrider (krydsnin­ger), hvis ophav er vanskeligt at kon­statere. De bedste havesorter er føl­gende:

'Avalanche, 2 m høj med opret vækst, korsformet krone og fin duft. Rigt­blomstrende.

'Beauclerc', 1,5 m høj, kraftig vækst. Hvide, halvfyldte blomster med rødlig basis. Duften ubetydelig.

'Belle Etoile', måske den bedste sort til mindre haver. Tæt vækst, kun 1,5 m høj, Blomsterne er klokkeformede, hvide med en purpurfarvet plet ved basis af kronbladene. Svag duft.

'Bouquet Blanc' bliver 2 m høj. Blom­sterne er tæt fyldte, sidder 7-9 sam­men, er mælkehvide og udvikles i stor mængde. Middelstærk duft.

'Enchantement' er en opret busk med lange, tæthårede skud. Sen blomstring med smukke, tætfyldte blomster med let duft.

'Etoile Rose' er en opret, men ganske lav busk på højst 80 cm med store, klokkeformede blomster, som ved ba­sis er karminrosa, men blegere ud mod kronbladenes spidser. Behagelig duft.

'Girandole' har en uskøn, riset vækst, med mange blomster allerede på unge buske. Blomsterne er mælkehvide og fyldte. Middelstærk duft.

'Manteau Hermine' bliver kun l m høj. Væksten er tæt og rund, blomster­ne mere eller mindre fyldte, rent hvi­de, men med rødt skær på knoppernes yderside. Ingen duft.

'Mont Blanc' er en kendt sort, der bliver 1 m høj. Den er ualmindelig rigtblomstrende med rent hvide, kors­formede blomster, der har en næsten bedøvende duft.

'Norma' er meget rigtblomstrende med enkle eller halvfyldte, hvide blomster med svag duft.

'Virginal' er kraftigvoksende med fyld­te, rent hvide blomster med kraftig duft.

'Voie Lactee' har en kraftig vækst med oprette, i spidsen overhængende gre­ne. Blomsterne er mælkehvide, fladt skålformede og med svag duft.

Bægerranke - Dipladenia

$
0
0

Artikel billede

Bægerranke er en stedsegrøn, klatren­de plante, der stammer fra Brasilien. I begyndelsen gror planten med oprette skud, men senere udvikles lange, klat­rende skud. Blomsterne er bæger- eller trompetformede, hvide eller rosa.

 

Artikel billede

Bægerranke (Dipladenia sanderi 'Rosea') har rosa blomster med gult svælg. Planten blomstrer længe.

 

Arter:

Dipladenia boliviensis dyrkes en del som potteplante. Den blomstrer fra april til oktober med 3-4 blomster i klasen. Blomsterkronen er hvid og går i svælget over til gul.

 

Dipladenia sanderi er den hyppigst dyrkede art. Den har rosa blomster med gult svælg. Der er 5-8 blomster i klasen. Bladene bliver op til 5 cm lange. Sorten 'Rosea' kan anbefales.

 

Dipladenia splendens har noget større blade end de foregående arter; de er bølgede med en mere eller mindre behåret underside. Blomsterne er ud­vendig hvide og indvendig rosa til violette. Den egner sig til vinterhave, men ikke så godt som potteplante til stuerne.

 

Dipladenia-hybrider er krydsninger, hvoraf sorterne' Amoena' og 'Rubinia­na' hyppigt ses.

 

Pasning: Planterne kræver en fugtig, varm luft, der fx i en vinterhave opnås ved hyppig overbrusning; roden tåler dog ikke alt for stor fugtighed. Om foråret og sommeren kræver plan­terne mere vand end om efteråret og om vinteren, og der skal regelmæssigt tilføres næring. Efter blomstringen be­grænses vand- og næringsstof tilførslen. Temperaturen må ikke komme under 15°C, og voksepladsen bør være så lys som mulig, selvom der om sommeren må skygges mod direkte sol midt på dagen. Ompotning kan ske om foråret, og der benyttes hertil en luftig potte­jord. Om efteråret kan planten be­skæres.

 

Formering: Til formeringen anvendes topstiklinger eller stængelstykker med to blade. For at undgå, at stiklingerne udtørres, sættes de i vand straks efter afskæringen. Til fremme af roddannel­sen kan stiklingens nederste del dyppes i et rodfremkaldende stof før stiknin­gen, der sker i en jordblanding med spagnum og sand. Stikkejorden fugtes godt, og derefter dækkes den med plastic for at holde en høj luftfugtig­hed. Undervarme er nødvendig, idet en jordtemperatur på 25-27°C er ideel under formeringen. Denne jordtempe­ratur kan fx opnås ved, at forme­ringskassen anbringes over en radia­tor.

 

Artikel billede

Bægerranke (Dipladenia splendens) kvitterer med stor blomsterrigdom, hvis den står lyst og varmt og overbruses ofte.

 

Kort om bægerranke:

Placering i øst-eller vestvindue.

Jord: Muld eller enhedsjord.

Vand: Aldrig i underskål.

Lys: Aldrig direkte sol.

Luft: Tør luft, men sommeroverbrusning.

 

Artikel billede

Bægerranke - Dipladenia - Singrønfamilien (Apocynaceae)

Bægerranke er en krævende, men også ganske spændende, klatrende stueplante. Den kræver hyppige overbrusninger, men tåler ikke at stå med vand i underskålen.

Bægerranke stammer fra Sydamerika, hvor den vokser som en stedsegrøn, klatrende plante med mange, opsigtsvækkende smukke blomster. Hos os er den egentlig en væksthusplante, som trives bedst i et varmt drivhus, men man kan også have megen glæde af den som stueplante, selvom den kræver en del pasning. Man kan få flere arter og sorter. Den mest almindelige er Dipladenia sanderi, der har store, tragtformede blomster, som er rosa med et gult svælg. Sorten 'Rosea' har sart lysrosa blomster. Dipladenia eximia har ligeledes rosa blomster, men Dipladenia boliviensis har hvide blomster med gult svælg. Endelig dyrker man også Dipladenia splendens, der har rosenrøde blomster med en tragt, som udvendig er hvid forneden, men den egner sig kun til varmhus eller vinterhave.

I reglen køber man bægerranke om foråret, når de står med blomster og knopper hos blomsterhandleren, men alt for tit bi iver den behandlet forkert, og så holder den måske kun en måned. Passer man den med vand og gødning, overbruser den dagligt med tempereret vand og lader den stå meget lyst, men ikke i direkte skarp sol, så kan den blomstre hele sommeren og løvet holde sig mørkegrønt og skinnende blankt. Om vinteren skal den stå lidt køligere og vandes mere sparsomt. Om foråret skæres den tilbage og omplantes, så blomstrer den igen. Man formerer den ved topstiklinger om foråret. De stikkes i en fugtig, porøs, sandblandet jord i en potte, overtrukket med en plasticpose med ventilationshuller. Sæt den gerne på en radiator.

Råd om pasning

Artikel billede Vand og gødning

Bægerranke kræver fugtig luft omkring sig, og bør derfor overbruses hyppigt med tempereret vand, især på de varmeste dage. Selvom vinteren sætter bægerranke pris på en overbrusning nu og da. Pottejorden behøver derimod ikke at være konstant våd, og den sætter ikke pris på at stå med vand i underskålen. Den kræver ikke store mængder gødning, men hvis den skal blomstre tilfredsstillende og bladene skal forblive mørkegrønne og blanke, må der alligevel jævnligt tilføres flydende gødning.

Artikel billede Lys og temperatur

Bægerranke skal have meget lys, men ikke skarp sol. Den trives godt både sommer og vinter i et øst- eller vestvendt vindue. I et sydvindue må den beskyttes mod middagssolen om sommeren. I november går den i vinterhvile og temperaturen bør sænkes til omkring 16° C

Artikel billede Jord og omplantning

Bægerranke omplantes om foråret. Brug en porøs standardjord.

Artikel billede

Bægerranke skal have blanke, mørkegrønne blade. Får den utøj, trækkes en plasticpose over den og insektmiddel sprøjtes ind i posen. Bægerranke kan blomstre hele sommeren, blot den får meget lys, lidt gødning og overbrusninger.


Bougainvillea - Bougainvillea glabra - pasning

$
0
0

Artikel billede

Navnet Bougainvillea leder tanken hen på romantiske beretninger og Middelhavslandenes lune haver. I koldere egne må denne plante dyr­kes i drivhus eller vinterhave. Den kan dog trives som potteplante, hvis den bindes op og beskæres på rette måde, og hvis den får tilstrækkelig sol til at forvedde stænglerne og til at fremme blomstringen.

Den er opkaldt efter den franske admiral Louis Antoine de Bougainville. Bougainvillea er en lille slægt på kun 7·8 buske eller små træer, hvoraf kun to har interesse for os. De stammer fra Brasilien, hvorfra de er bragt i kultur i midten af det 19. århundrede. Botanisk hører de til familien Nyctaginaceae.

Den bedst kendte er B. glabra med sine overdådige cyklamen-rosa højblade og små gule blomster. Den vil blomstre til overflod sommeren igennem. Den anden art er B. spectabilis og dens hybrider »Mrs. Butt« med lyst rosa højblade, og »Kiltie Campbell« hvis høj blade nærmest er orange. Disse højblade er længere, men knap så frodige som hos B. glabra.

Det kan lade sig gøre at dyrke B. glabra udendørs på en beskyttet plads, men det kræver at den dækkes om vinteren. B. spectabilis er sartere.

Bougainvilleaer bindes i reglen op om en ståltrådsbøjle under blomstringen. Vælg planter med blanke, dybt grønne blade. Plantet i lerpotter er de mindre udsat for overvanding og dermed følgende gulfarvning af bladene.

 

Billede øverst: Bougainvillea glabra må have absolut fuld sol.

 

Artikel billede

Den virkelige blomst hos bougainvillea er lille og gul. De strålende farvede »kronblade« er i virkeligheden højblade rundt om blomsten.

 

Artikel billede

Bougainvillea »Mrs. Butt« har orange højblade, som efterhånden bliver lilla.

 

STØRRELSE: Kan blive 3-4 m høj, hvis den plantes i et bed i vinterha­ven, og den vil se pragtfuld ud, hvis den løber hen under loftet. I en urte­potte er det bedst at binde den rundt om stativ eller spalier. Normalt bliver den op til 50 cm i en 12 cm potte.

VÆKST: De vokser 40-50 cm tidligt om foråret, selv i en potte.

BLOMSTRING: Sommer. Skønt blomsterne normalt kommer som en eksplosion, vil der være nogle at glæde sig over hele perioden.

DUFT: Ingen.

LYS: De skal have masser aflys. Står de for mørkt, vil de tabe blade, og ikke blomstre den følgende sommer.

TEMPERA TUR: De er tolerante overfor lave temperaturer under vinterhvilen. De kan klare sig ned til 5-7°C, men så vil de også miste bladene, men vil igen skyde følgende forår. Om sommeren ca. 21°C.

VAND: Hold dem temmelig våde om sommeren. Vand mindst 3 gange om ugen. De skal have et vældig godt dræn. Om vinteren skal komposten kun holdes fugtig, især hvis de står ved lav temperatur. Vand en gang om ugen vil nok være tilstrækkeligt. De kan lide kalk, så man kan bruge almindeligt vand.

GØDNING: Sæt hver 14. dag halvdelen af den anbefalede flydende gødning til vandingsvandet.

LUFTFUGTIGHED: Brus dem over med få dages mellemrum, når blomsterne er på vej. Sprøjt aldrig på blomsterne. Stil potten på våde sten.

RENGØRING: Unødvendig. Brug aldrig bladglans.

STUELUFT: I kortere tidsrum klarer de sig i enhver almindelig stueluft. De foretrækker god ventilation.

JORD: Kompost nr. 3 er velegnet.

OMPOTNING: Blomsterdygtige planter skal pottes om hvert forår for at få udskiftet den mere eller mindre udpinte jord, men de skal have samme pottestørrelse igen - eller højst en, der er et nummer større. De blomstrer kraftigst, når der er kne­ben plads til rødderne.

BESKÆRING: Skær ranglet vækst til· bage om foråret. Vær ikke for grov, da planterne blomstrer på sidste års tilvækst, som solen har modnet.

FORMERING: Nok en opgave for eksperten. Unge stiklinge tages om foråret og rodslår ved 21-24' og i høj luftfugtighed.

LEVETID: Plantet i vinterhavens bed 20·30 år. I potte sjældent mere end 5 år, hvorefter den bliver for træagtig og blomstringen tager af.

SELSKABSPLANTER: Bedst alene.

LET/VANSKELIG: Den er nemmere at få til at trives tilfredsstillende i en vinterhave, men man kan få meget glæde af den i en sollys vindueskarm.

 

Opbinding til bøjle

Artikel billede

1. Stik den ene ende af en smi­dig bambuspind eller en ståltråd 2/3 ned langs pottesiden.

Artikel billede

2. Bøj støttepinden og stik den anden ende ned i jorden.

Artikel billede

3. Sno grenene forsigtigt om bøjlen uden at beskadige hverken grene eller blade.

Artikel billede

4. Det kan være nødvendigt at binde grenene yderligere fast til bøjlen med et bånd. Bind ikke for stramt.

Artikel billede

5. Væksten vil fortsætte langs med bøjlen og kan tvinges til at cirkle rundt flere gange.

 

Beskæring

Artikel billede

Bougainvillea beskæres i febru­ar, dels for at holde dem nede, dels for at få dem til at buske sig. Skær nye grenspidser til­bage, så de kun er 5-7 cm lange. Forskellen mellem nye og gamle grene er, at de gamle normalt er tykkere og mere træagtige. Tynde og svage skud fjernes helt, andre sideskud studses ind til det første blad fra sit udspring. Alle snitflader må være glatte og lagt lige over et blad eller en bladknop.

 

Ompotning

Artikel billede

1. Ompot om foråret for at give planten ny jord. Er potten for lille, vokser rødderne ud gen· nem pottehullet; vælg en større potte. Gennemvandes.

 

2. Tilbered potten med et drænlag og et lag frisk korn­post nr. 3. Bruger man samme potte igen, må den rengøres omhyggeligt.

Artikel billede

3. Skær rodklumpen løs langs pottesiden med en kniv.

Artikel billede

4. Løft planten ved at holde den i rodhalsen.

Artikel billede

5. Læg den på et bord og fjern så meget gammel jord som muligt, uden at beskadige rødderne.

Artikel billede

6. Meget lange rødder kan stud­ses med en saks.

Artikel billede

7. Stil planten i midten af den ny potte og fyld op med ny jord.

Artikel billede

8. Pres jorden jævnt fast. Stil planten i skygge og uden vand et par dage, det vil fremme rodvæksten.

 

Vanding

Artikel billede

1. Hvis jorden føles tør, vandes den.

Artikel billede

2. Vand oppefra, helst med regnvand. Det overskydende vand i underskålen hældes væk efter 15 minutter.

 

Hvad gik galt?

Artikel billede

1. Væksten gået i stå. For dårligt dræn, jorden ikke porøs nok. Ompotning med bedre dræn.

2. Ingen blomstring. Står for mørkt og indelukket, over­vanding. Stilles lysere og i friskere luft. Hvis overvan­det, må den tørre. Gamle, træagtige planter blomstrer ikke indendørs.

3. Bladfald Er normalt om vinteren i hviletiden. Stil den lidt lunere. Om sommeren:

Den står for mørkt; stilles lysere og i frisk luft.

4. Blade og blomster tørrer og falder af. For varmt og tørt, dou­ches og vandes.

5. Nye blade kun små. Trænger til gødning.

Artikel billede

6. Gule blade. Overvandet. Un­dersøg om drænet er i orden. Lad den tørre til den retter sig. Vand derefter mindre.

7. Hvide områder på bladene. Mel­dug. Douchet for meget, ikke luft nok. Flyttes til et bedre sted.

8. Små, hvide, uldede pletter. Uld­lus. Fjernes med vatpind dyp. pet i sprit, eller sprøjt med malathion.

9. Bladene gulner og falder af, spind på undersiden. Rødt spind. Sprøjt med derris eller malathion.

10. Gullige pletter på bladene, især langs ribberne, små brune in­sekter. Skjoldlus. Fjernes med vatpind dyppet i sprit, eller sprøjtes med malat­hion.

--

Passionsblomst - Passiflora caerulea - pasning

$
0
0

Artikel billede

Det er nok ikke rigtigt at klassificere passionsblomsten som en egentlig stueplante. Under stueforhold vil dens levetid være begrænset. Den er nærmere en plante til vinterhaven, drivhuset eller havestuen, hvor den kan få den luftfugtighed, den behøver. Den vokser meget hurtigt, og må have et tremmeværk at støtte sig til - men under de rette forhold kan den blomstre rigt og endda sætte frugt.

Navnet fik den af missionærer, som fandt den i det tropiske Sydamerika i begyndelsen af 18. århundrede. De mente at den mærkelige blomst afbildede korsfæstelsen. De fem støvknapper forestillede de fem sår, Kristus fik på korset, det tredelte ar antyder de tre nagler, og den centrale frøstol korsets bærende stolpe. Den frynsede krans er tornekronen, og de 5 bægerblade og 5 kronblade repræsenterer de 10 apostle (Peter og Judas er ikke medregnet).

De er mange arter af passionsblomster, som alle kommer fra Sydamerika og botanisk danner deres egen familie. Passiflora caerulea er den eneste art, som kan dyrkes i stuen. Blomsterne er blåligt purpur. Der findes også rosa og røde arter. Det er bedst at dyrke den i potte, som kan graves ned i drivhusbedet. Denne begrænsning af rodvæksten vil stimulere blomstersætningen. Blomsterne holder kun kort, ca. 1 døgn.

Normalt får man den bundet op til en bøjle. Den skal have mange uudsprungne knopper, som ikke må forveksles med de sammenklappede, afblomstrede. Undgå magre planter med dårligt farvede blade, og frodige planter uden knopper.

Billede øverst: Passiftora caerulea ses ofte klatrende om en bøjle.

 

Artikel billede

Possiflora coccinea kan kun trives i vinterhave.

 

Artikel billede

Passiftora caerulea har en besynderlig, sammensat blomst. Den har været betragtet som korsfæstelsessymbol; det er baggrunden for dens kaldenavn.

 

STØRRELSE: På et espalier kan de nemt dække 2 x .

VÆKST: De skyder villigt hvert år, og skuddene kan blive op til lange. BLOMSTRING: Hele sommeren. Hver blomst holder højst 1 døgn. Modne planter kan bære frugter midt på sommeren.

DUFT: Svag, men fin.

LYS: Kræver meget lys, hvad der er en af grundene til at de er mindre gode som stueplanter. De skal helst stå i en vinterhave eller havestue.

TEMPERATUR: Man kan have held med at dyrke dem udendørs op ad en sydmur, hvis de dækkes om vinteren. Dyrkes de i stuen, skal de overvintre ved ca. 5°C. De tåler ikke varm, tør luft. Står de i stuen om sommeren, må man sørge for rigelig udluftning.

VANDING: Vand rigeligt, mindst hver anden dag om sommeren; men hold dem ret tørre i vinterens hvileperiode. Vand hver 8.-14. dag om vinteren.

GØDNING: Halv anbefalet styrke flydende gødning tilsættes vandingsvandet en gang om ugen i vækstperioden.

LUFTFUGTIGHED: En overbrusning med lunkent vand 2-3 gange om ugen i sommertiden er gavnlig, bare aldrig i direkte sol.

RENGØRING: Overbrusningen skulle være tilstrækkelig. Brug ikke bladglans.

STUELUFT: En fugtig atmosfære som i vinterhave eller havestue er nødvendig. Tåler ikke så godt tør stueluft.

JORD: Pottejord nr. 3.

OMPOTNING: De blomstrer bedst, hvis rødderne ikke har for rigelig plads. Det første år eller to pottes de om. Derefter nøjes man med en topdressing.

BESKÆRING: Om foråret skæres lederankerne tilbage med ca. 1/3 af deres længde.

FORMERING: Tag unge ca. lange skudspidser. Stik i småpotter med lige dele pottejord nr. 1 og sand. Anbring dem ved ca. 20°C. Hold dem konstant fugtige ved overbrusning, til væksten er i gang.

LEVETID: Står de under de rette forhold, kan man have dem i mange år. SELSKABSPLANTER: På grund af deres lidt voldsomme natur, skal de helst plantes for sig selv. I et bed med andre planter, vil de snart blive for dominerende.

LET / VANSKELIG: I en vinterhave eller havestue vil den være meget let.

 

Topdressing

Artikel billede

1. De to første år pottes om. Derefter fjernes kun 2-3 cm af overjorden.

Artikel billede

2. Fyld op med fugtig kompost nr. 3.

Artikel billede

3. Pres jorden sammen. Sørg for at alle rødder er dækkede.

4. Stil den skygget og uden vand i 2 dage, så rødderne vokser ud i den ny kompost.

 

Beskæring

Artikel billede

Beskær om foråret. Fjern svage skud og studs sideskud ind til ca. 15 cm.

Skær lige over et blad eller en knop.

 

Overbrusning

Artikel billede

Sprøjt planten 2·3 gange om ugen med lunkent vand. Gør aldrig bladene våde i direkte sol.

 

Stiklingeformering

1. Forårets nye tilvækst egner sig godt til stiklinge. Tilbered små potter med drænlag og en blanding af skarpt sand eller grus og kompost nr. 1.

Artikel billede

2. Tag skudspidser med mindst 2 par sunde blade og endeknop.

Artikel billede

3. Skær stiklingen tillige under et blad.

Artikel billede

4. Fjern nederste bladpar.

Artikel billede

5 Dyp snitfladen i hormonpudder, ryst det overskydende af.

Artikel billede

6. Lav små huller i komposten langs potteranden.

Artikel billede

7 Sæt stiklingene, så snitfladen når hullets bund, og bladene er fri af komposten.

Artikel billede

8 Gennemvand og dæk med en plasticpose holdt oppe af en bøjle. Fjern posen 5 minutter hver dag; lad aldrig komposten tørre ud. Stilles ved ca. 20°C.

3 uger senere fjernes posen. Når væksten er i gang pottes normalt

 

Opbinding

Artikel billede

1. Anbring den ene side af en bøjle langs potteranden. Pres den 2/3 ned i komposten.

Artikel billede

2 Stik det andet ben ned i modsat side.

Artikel billede

3. Sno ranken forsigtigt rundt om bøjlen uden at beskadige den.

Artikel billede

4. Hvis nødvendigt fastgøres en snor nederst på bøjlen, så ranken kan holdes ind til bøjlen hele vejen rundt.

5. Rankerne vil fortsætte med at vokse flere gange rundt om bøjlen.

 

Vanding

Artikel billede

1. Føl efter om komposten er tør. Er den det, vandes.

Artikel billede

2 Vand oppefra - helst med regnvand. Tøm underskålen for det overskydende vand efter 15 minutter.

 

Hvad gik galt?

Artikel billede

1. Bladene tørrer ud om sommeren. For tør. Vand oftere.

Artikel billede

2. Planten blomstrer ikke. Manglende lys. Stil den lysere.

 

3. Frodig bladvækst, men ingen blomster. Overgødet. Indstil gødskningen. Pot ikke om. Den blomstrer bedre i en lille potte.

 

4. Misdannede, klæbrige blade med grønne insekter. Bladlus.

Sprøjt med pyrethrum.

--

Nerie - Nerium oleander - pasning

$
0
0

Artikel billede

Det er en solelskende, subtropisk plante, som ofte ses vildtvoksende ved Middelhavets kyster. Den er blandt favoritterne i solrige stuer og vinterhaver. Den vokser også i det subtropiske Asien og Japan. Navnet Nerium er græsk og blev allerede brugt af Dioscorides. Nerium er med· lem af plante· familien Apocynaceae og blev indført allerede i 1596.

Neriens blomster har sarte farver i hvidt, lyserødt, purpur og orange, og der findes både enkelte og fyldte former. De pilformede blade er normalt grønne, men man ser også brogetbladede former. Hvert blad er langt og smalt, og de sidder parvis på grenene. Nerier er meget giftige og kan være dødelige for kreaturer, og det samme gæl. der for mennesker, som måske kan fristes til at smage på de indbydende blomster. Alligevel er de uhyre populære, for kun få stueplanter skal have så lyse og varme forhold som dem. De forhandles i blomst fra juni. Derved får man mulighed for at vælge netop den foretrukne farvetone. De brogetformede typer med gule bladrande og lys.rosa blomster kaldes Nerium oleander »Variegata«.

Ligesom Geranium (en anden middelhavsplante) kan den stilles på friland om sommeren, men må tages ind, når der er fare for, at temperaturen falder til under 5°C.

Vælg altid planter med masser af knopper, fordi de udsprungne blomster kun holder ganske kort. Undersøg om planten er fri for insekter, da Nerie er modtagelig for uldlus og andre insektangreb.

Billede øverst: Ung plante af den almindelige lyserøde slags.

 

Artikel billede

Blomst og knopper.

Nerium oleander er en Middelhavs-plante, som skal have fuld sol om sommeren, men stå lidt køligere om vinteren. I naturen står den i sol langs vandløb, hvilket viser, at den skal have fugtighed om rødderne.

 

STØRRELSE: Nerien kan blive en stor busk, op til høj og lige så bred. Normalt bliver de ikke så store i potte.

VÆKST: Vokser ret hurtigt, 25·30 cm om året.

BLOMSTRING: Hele sommeren. Knopperne skal have masser aflys og varme for at springe ud; så de knopper, der dannes om efteråret, åbner sig kun, hvis de har stået meget varmt.

DUFT: En sart, dejlig duft, navnlig i fugtig luft.

LYS: Masser aflys er afgørende. I sommermånederne kan den blomstre i det fri, men også om vinteren må den stå lyst. Den klarer sig bedre i vinterhaven end i stuen. TEMPERA TUR: Holder af varme og frisk luft. Om vinteren må temperaturen helst ikke komme under 5°C. Trives ikke i tør centralvarmeluft.

VANDING: Vand regelmæssigt, næsten hver dag om sommeren. Om vinteren kun ca. hver 10. dag. Regnvand er det bedste, og det er vigtigt, at vandet er lunt. Koldt vand kan hæmme knoppernes udspring.

GØDNING: Om sommeren flydende gødning hver 14. dag.

LUFTFUGTIGHED: Holder af en douche hver måned, men det er ikke et krav.

RENGØRING: Bladene bliver ikke særlig snavsede, da de er lange og

smalle. De kan støves af, men det er nok nemmere at bruse dem over med lunkent vand. De naturligt matte, noget læderagtige blade skal ikke have bladglans.

STUELUFT: De holder af rigelig luft, gerne lidt i bevægelse.

JORD: Pottejord nr. 3 eller en lignende næringsrig jord.

OMPOTNING: De skal have store potter eller kummer, men må ikke omplantes for tit. Hvert 2.·3. år, ikke tiere. Marts er den rette måned.

BESKÆRING: For at opnå en god, busket vækst, skæres de kraftigt til· bage efter blomstring. Også sideskud under blomsterstandene kan fjernes.

FORMERING: Om foråret tages skudspidsstiklinge. De kan rodslå i jord eller lunkent vand. De sætter hurtigere rødder, når de står varmt. Tager man dem tidligt på foråret, kan de blomstre samme år. Stiklinge taget i juli! august kan også rodslå. Stik dem ved 18·. Frø sås i april ved 18-20°C.

LEVETID: Får de tilstrækkeligt vand og næring, og slipper for at få frost, kan de holde længe.

SELSKABSPLANTER: Det er en ud· præget ener, som skal have god plads omkring sig.

LET / VANSKELIG: I en solrig stue eller vinterhave er den let. Ved centralvarme og i ringe lys vil den ikke blomstre.

 

Ompotning

Artikel billede

1. Pot om hvert 2. til 3. forår, hvis den ikke skyder, potten virker for lille og rødderne vokser gennem drænhullet. Gennemvand.

 

2. Klargør nummeret større potte med drænlag og et lag kompost nr. 3.

Artikel billede

3. Hold potten med den ene hånd og støt planten med den anden. Bank potten, til klumpen løsner sig.

Artikel billede

4. Uden at beskadige rødderne fjernes noget af den gamle jord med en pind eller

blyant.

Artikel billede

5 Stil planten i midten af den ny potte.

Artikel billede

6. Fyld op med frisk kompost, så alle rødder er dækkede, pres jorden let sammen. Stil den skygget og uden vand i et par dage, så rødderne søger ud i den friske kompost.

 

Formering i vand

Stiklinge taget tidligt om foråret kan blomstre samme år.

Artikel billede

1. Læg 3·4 små stykker trækul i et lavt glas og fyld 2/3 op med lunkent vand.

Artikel billede

2. Dæk glasset med pasticfolie holdt fast af en elastik. Stik huller med en blyant eller lignende.

Artikel billede

3. Skær ca. 7 cm lange endeskud. - Brug handsker, da planten er giftig.

Artikel billede

4. Sæt så mange stiklinge, der er plads til. Stilles ved 16-18°C.

Artikel billede

5. Når de har rødder, tages stiklingene op af vandet og pottes. Pas på, for rødderne er skøre.

Artikel billede

6. Gennemvand og stil under plasticpose nogle dage. Det giver høj luftfugtighed.

 

Formbeskæring

Artikel billede

1. Efter blomstringen skæres hovedgrenene tilbage til 1/2 længde, sideskud til 10 cm.

Artikel billede

2. Klip skråt af lige over en knop eller et sideskud. Brug handsker, da planten er giftig.

Artikel billede

3. Når planten har knopper, skæres sideskuddene af, det vil få blomsterne til hurtigere at springe ud. Sideskuddene kan bruges som stiklinge.

 

Fjern visne blomster

Artikel billede

Når hele blomsterstanden er visnet, skæres den af lige over det nærmeste blad.

 

 

Overbrusning

Artikel billede

Douch en gang hver måned med lunkent vand for at holde bladene rene.

 

Vanding

Artikel billede

Vand oppefra, helst med regnvand. Tøm underskålen efter et kvarter. Brug altid lunkent vand.

 

Hvad gik galt?

Artikel billede

1. Blomsterknopperne åbner sig ikke. For koldt. Hæv temperaturen og brug kun lunkent vand.

2. Planten virker sund, men blomstrer ikke. Mangel på sol. Stil den lysere eller i solen om sommeren i haven.

3. Ingen blomstring, ranglet vækst. Virkning af centralvarme: For varmt og manglende ventilation.

Artikel billede

4. Hvide, uldagtige pletter på bladene. Uldlus.

Fjernes med en vatpind dyppet i sprit, eller sprøjt med malathion.

5. Brune, skjoldformede insekter på undersiden af bladene. Skjoldlus.

Fjernes med vatpind dyppet i sprit.

--

Hegnsloven

$
0
0

Lige siden de store landboreformer i slutningen af det 18. årh. har der været regler for hegning mellem naboer, og hovedprincippet: »Hver grundejer er pligtig til at tage halvt hegn mod nabo« gælder stadig. »Lov om hegn«, stadfæ­stet 27.5.1950, omhandler alle hegn, som ved deres placering, funktion og fremtoning har betydning for andre end grundejeren. Undtaget fra loven er hegn omkring kirkegårde, militære anlæg, jernbaner og andre almennytti­ge anlæg.

Loven er ikke ganske klar og entydig, men et arbejdsgrundlag for hegnssy­net, som er klage- og forligsinstans. Enhver grundejer bør dog, inden inve­steringer foretages og eventuel diskus­sion med naboen indledes, anskaffe hegnsloven hos en boghandler/eller låne på biblioteket.

Udover hegnsloven kan kommunale politivedtægter, partielle byplanved­tægter eller lokalplaner indeholde af­gørende bestemmelser for opførelse af hegn, og for så vidt angår lovpligtig hegning af private svømmebassiner, findes bestemmelser herom i det af Boligministeriet udfærdigede byg­ningsreglement. Byplanvedtægter og lokalplaner kan fås på kommunekon­toret, Teknisk afd.

 

I hegnsloven står i øvrigt, at den ikke gælder for Københavns kommune, som indtil 1977 havde sin egen bygge­lov. Der bør man søge oplysning hos den kommunale forvaltning, eventuelt hos Boligministeriets Bygningsstyrel­se, som i denne specielle sammenhæng er tillagt særlige beføjelser.

 

Afgørende for hegnslovens formule­ring og administration er dens skelnen mellem fælleshegn og egne hegn.

……………………………………………………..

Hegnsloven kort

Hegnslovens formål:

Hegnsloven giver svar på en række spørgsmål om nabohegn, fx:

• Hvor højt må hegnet være

• Hvor hegnet skal stå

• Hvem skal betale for hegnet

• Hvordan afgøres uenigheder om hegn


Loven kan bruges til at undersøge, om et nyt hegn vil overholde lovkravene, og hvad man som naboer kan forlange af hinanden.

 

Hvor gælder hegnsloven ?

Hegnsloven gælder for nabohegn, som er:

• Fælleshegn
Fælleshegn står i skel.
Normalhøjden er 1,80 meter og den maximale højde er 2,0 meter

• Eget hegn
Eget hegn står langs skellet i en afstand op til 1,75 meter fra skel
Den maximale højde er 2,0 meter + den afstand hegnet står fra skellet


Hegnsloven gælder ikke for:

• Indre hegn
Indre hegn står ikke langs skellet eller længere fra skel end 1,75 meter

Måske er hegnet også omfattet af andre bygnings bestemmelser, lokal planer, servitutter osv.

 

Fordeling af udgifterne til hegn:

Udgifterne eller arbejdet til et nyt fælleshegn skal deles mellem naboerne.
Hvis hegnet tjener den ene nabo mere end den anden, eller der findes en anden fysisk adskillelse af grundene, som gør hegnet overflødigt, kan udgifterne i stedet fordeles efter forholdene.
Ved ændringer af et eksisterende hegn, som ikke er udskiftningsmodent, skal den nabo, som ønsker at ændre hegnet, afholde udgifterne eller arbejdet med hegnet.
Udgifterne eller arbejdet med at vedligeholde hegnet, skal deles mellem parterne. Dog kan udgifterne/arbejdet fordeles efter forholdene, hvis hegnet tjener den ene nabo mere end den anden.

 

Hegnslovens bogstav og tvister:

Tvister om hegn afgøres af hegnsynet. Hegnsloven er lovgrundlaget for Hegnsynet og lovteksten kan læses på www.hegnsloven.dk  

Loven er lang og knudret, men der findes en pjece: "Hegn og et godt naboskab", som er lettere at forstå. Pjecen kan fås på papir hos de fleste kommuner eller den kan læses og udskrives hos "Foreningen af hegnsyn"

Læs hvad der indgår i hegnsynets kendelser

 

 

Fælleshegn

Fælleshegn rejses i skel og ejes og vedligeholdes af begge grundejere. Om fælleshegn står bl.a., at de »bør afpasses efter de tilstødende ejendom­mes karakter og benyttelse« og at det bør »påses, at hegnet ikke i højere grad end nødvendigt spærrer for lys, luft eller udsigt eller på uheldig måde ændrer landskabsbilledet«. Det frem­går heraf, at et fælleshegn bør have forskellig karakter, alt efter om det adskiller landbrugsejendomme, villa­haver eller industrigrunde fra hinan­den. I boligkvarterer fastsættes fælleshegnets normalhøjde til 1,8-2 m, men ejendomme med afvigende karakter og benyttelse kan fra hegnssynet få tilladelse til eller pålæg om at opføre særlige hegn på egen grund, og hegnet falder da oftest ind under begrebet egne hegn.

Hegnssynet kan også bestemme, at hegn af træer eller buske skal suppleres med midlertidigt fast hegn, indtil plan­terne danner et forsvarligt hegn. En­hver grundejer har pligt til, når naboen forlanger det, at deltage i udgiften eller arbejdet med etablering af fælleshegn. Hvis det hegn, som naboen ønsker, findes urimelig dyrt, hvis det i særlig grad tjener dennes interesser eller hvis man blot ikke kan blive enige om, hvorvidt hegnet skal bestå af f. eks. hæk eller raftehegn, må sagen forelæg­ges hegnssynet, før hegnet påbegyn­des. Hegnssynet kan da bestemme en udgiftsfordeling, svarende til den gavn, parterne har af hegnet.

Fælleshegn er fælles ejendom og kan derfor kun sløjfes, udskiftes eller for­nys, når ejerne er enige herom eller hegnssynet har bedømt sagen og be­stemt en eventuel udgiftsfordeling. Til­svarende har begge parter pligt til at vedligeholde hegnet og beskytte det mod skader, så det stadig kan opfylde sit formål. Ligesom man ikke må be­skadige et levende fælleshegn ved f.eks. jordbehandling, sprøjtning eller manglende ukrudtsbekæmpelse, må man heller ikke beskadige hegnet ved at lade grene vokse igennem det eller for tæt henover. Naboen har i så fald ret til at kappe grenene i skellinjen af. I boligkvarterer kan levende fælles­hegn kræves nedkappet en gang årlig til en højde af 2 m; men ingen af parterne må egenhændigt kappe heg­net lavere eller udtynde det, så det ændrer karakter.

Hvis et fælleshegn er opført efter særlig udgiftsfordeling, vil vedligeholdelses­byrden ofte svare hertil, og den, der har den ekstra vedligeholdelse, har ret til i fornødent omfang at færdes på naboejendommen.

 

Egne hegn

Egne hegn rejses på egen grund og ejes af grundejeren, ligesom den fulde ved­ligeholdelse normalt påhviler ejeren. Egne hegn må ikke påføre naboer større ulemper end fælleshegn, og de må ikke være højere, idet der dog tillades et højdetillæg, svarende til af­standen til skellinjen.

De fleste grundejere har eget hegn til offentlig vej eller sti og må her normalt afholde hele udgiften til etablering og vedligeholdelse af hegn. Det offentlige eller eventuelle grundejerforeninger stiller alligevel ofte krav til hegnsty­pen, og hegnsloven siger, at der »bør tilstræbes et tiltalende helhedsind­tryk«. Videre stilles der ofte krav om oversigtsforhold for trafikken, og låger m.m. må ikke kunne åbnes udad. En grundejer kan opsætte eget hegn om­kring hele sin grund mod selv at afhol­de udgiften herved, men må respekte­re reglerne for eventuelle eksisterende fælleshegn. Grundejeren kan ligeledes sløjfe eller udskifte eget hegn; men såfremt der ikke findes andet hegn mod en nabo, skal denne have med­delelse om arbejdet senest 1 måned før dets påbegyndelse. Består hegnet af plankeværk eller mur, har naboen ret til at bygge halvtage og mindre skure herpå samt opsætte espalier o.lign. Egne hegn vedligeholdes af ejeren, men hvis naboen har væsentlig nytte af hegnet, kan hegnssynet fordele vedligeholdelsesbyrden. Planter til eget hegn skal placeres, så de ved beskæ­ring kan holdes bag skellinjen, og i højden kan det forlanges beskåret, så det ikke generer mere end fælleshegn. Under vedligeholdelsen må ejeren mellem 1. november og 1. maj færdes på nabogrunden i nødvendigt omfang, dog uden at volde skader.

 

Hegnssynet

Enhver kommunalbestyrelse skal for hver kommunalvalgperiode vælge et hegnssyn på 1 formand og 2 medlem­mer, og mindst en af dem skal være plantningskyndig. En grundejer kan ved skriftlig henvendelse med en kort sagsfremstilling begære en hegnssyns­forretning afholdt. Hegnssynet hører parterne og søger at forlige disse. Hvis det ikke lykkes, afsiges kendelse, og den, kendelsen går imod, må betale de faste vederlag, der tilkommer hegnssy­net.

Bægerranke - Dipladenia

$
0
0

Artikel billede

Bægerranke er en stedsegrøn, klatren­de plante, der stammer fra Brasilien. I begyndelsen gror planten med oprette skud, men senere udvikles lange, klat­rende skud. Blomsterne er bæger- eller trompetformede, hvide eller rosa.

 

Artikel billede

Bægerranke (Dipladenia sanderi 'Rosea') har rosa blomster med gult svælg. Planten blomstrer længe.

 

Arter:

Dipladenia boliviensis dyrkes en del som potteplante. Den blomstrer fra april til oktober med 3-4 blomster i klasen. Blomsterkronen er hvid og går i svælget over til gul.

 

Dipladenia sanderi er den hyppigst dyrkede art. Den har rosa blomster med gult svælg. Der er 5-8 blomster i klasen. Bladene bliver op til 5 cm lange. Sorten 'Rosea' kan anbefales.

 

Dipladenia splendens har noget større blade end de foregående arter; de er bølgede med en mere eller mindre behåret underside. Blomsterne er ud­vendig hvide og indvendig rosa til violette. Den egner sig til vinterhave, men ikke så godt som potteplante til stuerne.

 

Dipladenia-hybrider er krydsninger, hvoraf sorterne' Amoena' og 'Rubinia­na' hyppigt ses.

 

Pasning: Planterne kræver en fugtig, varm luft, der fx i en vinterhave opnås ved hyppig overbrusning; roden tåler dog ikke alt for stor fugtighed. Om foråret og sommeren kræver plan­terne mere vand end om efteråret og om vinteren, og der skal regelmæssigt tilføres næring. Efter blomstringen be­grænses vand- og næringsstof tilførslen. Temperaturen må ikke komme under 15°C, og voksepladsen bør være så lys som mulig, selvom der om sommeren må skygges mod direkte sol midt på dagen. Ompotning kan ske om foråret, og der benyttes hertil en luftig potte­jord. Om efteråret kan planten be­skæres.

 

Formering: Til formeringen anvendes topstiklinger eller stængelstykker med to blade. For at undgå, at stiklingerne udtørres, sættes de i vand straks efter afskæringen. Til fremme af roddannel­sen kan stiklingens nederste del dyppes i et rodfremkaldende stof før stiknin­gen, der sker i en jordblanding med spagnum og sand. Stikkejorden fugtes godt, og derefter dækkes den med plastic for at holde en høj luftfugtig­hed. Undervarme er nødvendig, idet en jordtemperatur på 25-27°C er ideel under formeringen. Denne jordtempe­ratur kan fx opnås ved, at forme­ringskassen anbringes over en radia­tor.

 

Artikel billede

Bægerranke (Dipladenia splendens) kvitterer med stor blomsterrigdom, hvis den står lyst og varmt og overbruses ofte.

 

Kort om bægerranke:

Placering i øst-eller vestvindue.

Jord: Muld eller enhedsjord.

Vand: Aldrig i underskål.

Lys: Aldrig direkte sol.

Luft: Tør luft, men sommeroverbrusning.

 

Artikel billede

Bægerranke - Dipladenia - Singrønfamilien (Apocynaceae)

Bægerranke er en krævende, men også ganske spændende, klatrende stueplante. Den kræver hyppige overbrusninger, men tåler ikke at stå med vand i underskålen.

Bægerranke stammer fra Sydamerika, hvor den vokser som en stedsegrøn, klatrende plante med mange, opsigtsvækkende smukke blomster. Hos os er den egentlig en væksthusplante, som trives bedst i et varmt drivhus, men man kan også have megen glæde af den som stueplante, selvom den kræver en del pasning. Man kan få flere arter og sorter. Den mest almindelige er Dipladenia sanderi, der har store, tragtformede blomster, som er rosa med et gult svælg. Sorten 'Rosea' har sart lysrosa blomster. Dipladenia eximia har ligeledes rosa blomster, men Dipladenia boliviensis har hvide blomster med gult svælg. Endelig dyrker man også Dipladenia splendens, der har rosenrøde blomster med en tragt, som udvendig er hvid forneden, men den egner sig kun til varmhus eller vinterhave.

I reglen køber man bægerranke om foråret, når de står med blomster og knopper hos blomsterhandleren, men alt for tit bi iver den behandlet forkert, og så holder den måske kun en måned. Passer man den med vand og gødning, overbruser den dagligt med tempereret vand og lader den stå meget lyst, men ikke i direkte skarp sol, så kan den blomstre hele sommeren og løvet holde sig mørkegrønt og skinnende blankt. Om vinteren skal den stå lidt køligere og vandes mere sparsomt. Om foråret skæres den tilbage og omplantes, så blomstrer den igen. Man formerer den ved topstiklinger om foråret. De stikkes i en fugtig, porøs, sandblandet jord i en potte, overtrukket med en plasticpose med ventilationshuller. Sæt den gerne på en radiator.

Råd om pasning

Artikel billede Vand og gødning

Bægerranke kræver fugtig luft omkring sig, og bør derfor overbruses hyppigt med tempereret vand, især på de varmeste dage. Selvom vinteren sætter bægerranke pris på en overbrusning nu og da. Pottejorden behøver derimod ikke at være konstant våd, og den sætter ikke pris på at stå med vand i underskålen. Den kræver ikke store mængder gødning, men hvis den skal blomstre tilfredsstillende og bladene skal forblive mørkegrønne og blanke, må der alligevel jævnligt tilføres flydende gødning.

Artikel billede Lys og temperatur

Bægerranke skal have meget lys, men ikke skarp sol. Den trives godt både sommer og vinter i et øst- eller vestvendt vindue. I et sydvindue må den beskyttes mod middagssolen om sommeren. I november går den i vinterhvile og temperaturen bør sænkes til omkring 16° C

Artikel billede Jord og omplantning

Bægerranke omplantes om foråret. Brug en porøs standardjord.

Artikel billede

Bægerranke skal have blanke, mørkegrønne blade. Får den utøj, trækkes en plasticpose over den og insektmiddel sprøjtes ind i posen. Bægerranke kan blomstre hele sommeren, blot den får meget lys, lidt gødning og overbrusninger.

Jasmin, uægte - pibeved - Philadelphus

$
0
0

Den uægte jasmin har sit danske navn efter blomsternes duft, som minder om duften af den ægte jasmin (Jasminum). Et andet dansk navn er pibeved, der hentyder til, at de unge grene efter fjernelse af marven kan anvendes som piberør. Det botaniske navn Philadel­phus stammer fra græsk philadelphos = broderelskende, der i den klassiske græske litteratur var navnet på en busk med vellugtende blomster, muligvis ægte jasmin.

 

Fyldte, vellugtende blomster af uægte jasmin (Philadelphus hybridus 'Virginal').

 

Uægte jasmin er løvfældende, opret­voksende buske med en tæt vækst. Grenene indeholder en blød marv, og barken er afskallende. Bladene er modsatte og savtakkede. Blomsterne sidder enkeltvis eller 3 sammen i ende­stillede klaser; de har oftest 4 bæger­blade og 4 kronblade, som er hvide, gerne røde ved basis. De gule støvdra­gere findes i et antal af 13-90.

Frugten er en firklappet kapsel med mange frø.

 

Vækstkrav: Uægte jasmin trives på enhver jordtype, selv den næringsfat­tigste kalkjord. De lave typer trives godt selv i stærk skygge, men giver dog kraftigere og smukkere blomstring i fuld sol. De er hårdføre og tåler blæst; unge blade kan dog svides eller rives i stykker af stærk blæst.

 

Pleje: De svagtvoksende arter forme­res ved stiklinger i det tidlige forår, mens de kraftige arter kan stiklingefor­meres hele sommeren fra april til okto­ber. De rene arter kan frøformeres; men det er en langsommelig proces, som ikke kan anbefales. Udplantning kan foregå forår eller efterår.

De unge planter har i reglen et kraftigt rodnet og kan derfor sælges som barro­dede planter; de skal vandes kraftigt efter plantningen. Uægte jasmin må ikke skæres tilbage, da det går ud over blomstringen det følgende år; derimod er det vigtigt at udtynde ældre buske regelmæssigt ved at fjerne de ældste grene helt fra basis. Ved for kraftig udtynding dannes en mængde nye skud fra sårfladerne, og i stedet for en åben busk opnår man en alt for tæt plante med dårlig blomstring.

Planterne er sunde og angribes kun sjældent af sygdom eller skadedyr.

 

Anvendelse: Uægte jasmin kan plantes mange sammen i tætte busketter i større haver og parker. Anvendt i naturhaven danner de uigennemtræn­gelige busketter med gode redemulig­heder for fuglene; p.gr. af den tætte og risede vækst er de derimod uegnede som solitærplanter. De lave arter kan anvendes til uklippede blomstrede hække.

 

Arter:

Philadelphus brachybotrys bliver 2,5 m høj. I begyndelsen vokser den rask til vejrs, men breder sig senere ud til siderne. Bladene er små, blanke og mørkegrønne. De hvide blomster sid­der 5-9 sammen i små klaser i juni­-juli.

 

Philadelphus coronarius hører hjemme i Sydeuropa og Kaukasus og bliver indtil 3 m høj. Grenene vokser lige i vejret og danner tætte buske. Blom­sterne er enkle, cremehvide og har en meget stærk, sød duft. Blomstring i maj-juni.

 

Philadelphus cymosus er en svagtvok­sende art med ofte fyldte, mælkehvide blomster, der har en fin appelsinagtig duft.

 

Philadelphus incanus stammer fra det vestlige Kina. Den bliver 3-5 m høj og udvikles godt i både sol og skygge. Blomsterne er klokkeformede, lysrosa og kun svagt duftende.

 

Philadelphus inodorus er en 3 m høj busk med karakteristiske, 10 cm lange, helrandede blade. Blomsterne er rent hvide, skålformede, men duftløse (ino­dorus = uden duft).

 

Philadelphus lemoinei omfatter en del værdifulde krydsninger og sorter, som er særlig egnede til småhaver. De har alle en ret lav og tæt vækst og blom­strer i juni-juli.

 

Philadelphus microphyllus bliver sjæl­dent mere end 1,5 m høj. Den har fint forgrenede kviste og små blade. Blom­sterne er rent hvide og har en pragtfuld duft. Den kan anvendes til fritstående, uklippede hække og er den eneste art, der kan plantes som solitærbusk.

 

Philadelphus pubescens er en kraftig art med indtil 5 m høje grene. Meget rigtblomstrende, men uden duft.

 

Philadelphus purpureo-maculatus bli­ver 1,5 m høj og har svage, tynde grene. Blomsterne er skiveformede og hvide med en purpurrød plet ved basis af hvert af kronbladene. Blomstring i juni-juli; fin duft.

 

Philadelphus tomentosus er en 2-3 m høj busk, der ligner Philadelphus coronarius. Kronen er korsformet med cre­mehvide kronblade og stærk duft. Blomstrer i juni.

 

Blomsterne hos uægte jasmin 'Beauclerc' har kun ubetydelig duft.

 

Sorter: Inden for de forskellige arter er der opstået en lang række sorter; men der findes også artshybrider (krydsnin­ger), hvis ophav er vanskeligt at kon­statere. De bedste havesorter er føl­gende:

'Avalanche, 2 m høj med opret vækst, korsformet krone og fin duft. Rigt­blomstrende.

'Beauclerc', 1,5 m høj, kraftig vækst. Hvide, halvfyldte blomster med rødlig basis. Duften ubetydelig.

'Belle Etoile', måske den bedste sort til mindre haver. Tæt vækst, kun 1,5 m høj, Blomsterne er klokkeformede, hvide med en purpurfarvet plet ved basis af kronbladene. Svag duft.

'Bouquet Blanc' bliver 2 m høj. Blom­sterne er tæt fyldte, sidder 7-9 sam­men, er mælkehvide og udvikles i stor mængde. Middelstærk duft.

'Enchantement' er en opret busk med lange, tæthårede skud. Sen blomstring med smukke, tætfyldte blomster med let duft.

'Etoile Rose' er en opret, men ganske lav busk på højst 80 cm med store, klokkeformede blomster, som ved ba­sis er karminrosa, men blegere ud mod kronbladenes spidser. Behagelig duft.

'Girandole' har en uskøn, riset vækst, med mange blomster allerede på unge buske. Blomsterne er mælkehvide og fyldte. Middelstærk duft.

'Manteau Hermine' bliver kun l m høj. Væksten er tæt og rund, blomster­ne mere eller mindre fyldte, rent hvi­de, men med rødt skær på knoppernes yderside. Ingen duft.

'Mont Blanc' er en kendt sort, der bliver 1 m høj. Den er ualmindelig rigtblomstrende med rent hvide, kors­formede blomster, der har en næsten bedøvende duft.

'Norma' er meget rigtblomstrende med enkle eller halvfyldte, hvide blomster med svag duft.

'Virginal' er kraftigvoksende med fyld­te, rent hvide blomster med kraftig duft.

'Voie Lactee' har en kraftig vækst med oprette, i spidsen overhængende gre­ne. Blomsterne er mælkehvide, fladt skålformede og med svag duft.

Græsplæner

$
0
0

Havens græsplæne kan være en nytte­plæne, der opfylder de fleste havefolks ønsker om et grønt og slidstærkt rekre­ationsareal til boldspil, leg og hvile. Men plænen kan også være en pynte­plæne, hvis grønne tæppe i sig selv er en pryd for haven og danner sammen­hæng mellem havens øvrige, ofte bro­gede elementer. Begge plænetyperne kræver omhyggelig forberedelse og anlægsarbejde, og ikke mindst prydplæ­nen kræver et stort vedligeholdelsesar­bejde sommeren igennem.

 

Anlæg af græsplæner

Anlæg og tilsåning af græsplænen er det sidste arbejde, som skal udføres i den nyanlagte have, ellers tiltramper man det nysåede areal og ødelægger de fine græsspirer. De bedste tidspunkter for såning er april og august. Derimod er jorden for tør i sidste halvdel af maj og hele juni; i dette tidsrum bør man aldrig så græs.

 

Jordarbejdet skal udføres grundigt. Det er hverken let eller billigt at omlægge en færdig græsplæne, hvis den ikke svarer til haveejerens forventnin­ger eller opfylder de stillede krav. Arealet skal graves omhyggeligt igen­nem i 30 cm's dybde, svarende til et spadestik. Samtidig med gravningen fjernes alle flerårige ukrudtsrødder, større og mindre trærødder samt sten og affald fra byggeriet. Omkring ny­byggede huse er jorden ofte så stærkt sammentrykket af de tunge traktorer og andre maskiner, at hverken vand, luft eller planterødder kan trænge gen­nem jordoverfladen. Resultatet bliver store pytter af regnvand på overfladen, dårlig spiring af græsfrøet og ingen eller ringe udvikling af planterne. Komprimeringen ophæves ved en om­hyggelig jordbearbejdning. På større arealer kan det ske ved at køre arealet flere gange igennem på kryds og tværs med en traktortrukken grubbetand. På mindre arealer kan man ofte klare det med håndkraft og en kraftig grave­greb. Hvis overfladevandet forsvinder, er det tegn på rigtigt udført arbejde. I øvrigt skal det øverste spadestik løsnes omhyggeligt. Allerbedst er det at ud­føre gravearbejdet om efteråret, så arealet kan ligge urørt vinteren over. Så vil den vekslende frost og tø skørne jorden, så den bliver nem at bearbejde før såning om foråret.

 

Planering af plænen er næppe et vigtigt arbejde, medmindre plænen skal anvendes til boldspil af forskellig art. Til egentlige sportsplæner er en planering ved hjælp af nivellerinstrument, pløk­ke, vaterpas og retskede derimod me­get vigtig.

 

Jordforbedring er især nødvendig på stærkt lerede og stærkt sandede jorder. Den svære jord gøres mere porøs ved tilførsel af grus og spagnum; den lette jord gøres mere sammenhængende med spagnum og muld. Ved tilførsel af den næringsrige enhedsjord opnår man en forbedring af jordens fysiske sammensætning og af dens indhold af plan­tenæringsstoffer.

 

Gødskning af plænen før såningen gi­ver tit et godt resultat. Før den sidste finplanering udstrøs 5-10 kg fuldgød­ning (NPK) pr. 100 m². Særlig vigtig er tilførsel af kali og fosfat, mens tilførsel af kvælstof ikke er så vigtig på dette tidspunkt.

 

Finplanering består i gentagne overriv­ninger af plænearealet med en kraftig og bred rive. Man bør sikre sig, at overfladen er så findelt, at græsfrøene let kan dækkes med et tyndt jordlag, når de er sået.

 

Tromling foretages før såningen, aldrig efter denne. Tromlingen skal sikre, at

jorden trykkes så meget sammen, at fordampningen fra overfladen bliver så lille som mulig. Samtidig vil tromlin­gen trykke løse partier i plæneoverfla­den så meget sammen, at de ikke senere sætter sig og giver ujævnheder, som vanskeligt lader sig udbedre. Til små arealer er trædning at foretrække. Med kraftige hæltryk trædes jorden fast, først på langs, så på tværs. Den sammentrådte jord får en langt mere ensartet konsistens end den tromlede, fordi tromlen let kører over mindre partier med løs jord. Tromlen bør ikke være så tung, at den laver spor i den finplanerede jord eller trykker overfla­den så fast sammen, at denne efter regnskyl danner en fast skorpe. En nettromle, som i stedet for fast cylin­der har en gennembrudt, net formet cylinder, er blidere ved jorden og kan absolut anbefales.

 

Sidste rivning foretages efter tromling eller trædning og umiddelbart før såningen.

 

Såningen kan under større forhold fo­retages med en såmaskine. I mindre haver kan såning let udføres med håndkraft. Har man købt græsfrøene i rene arter, blandes alle de storkornede arter og sås for sig. Efter såningen rives de forsigtigt ned i overfladen; de bør højst dækkes med 1 cm jord. Derefter udsås de finkornede frø; de rives meget let ned og behøver knap nok at være dækket af jorden. Fær­digblandet frø udsås også i to omgan­ge. Først sås på langs af plænen, deref­ter på tværs; derved sikres en jævn fordeling af frøene. Så aldrig for tæt. Selv ved tynd såning bliver der rigelig med græsplanter til en tæt plæne. Der anvendes omkring 30 g frø pr. m²; det svarer til 3 kg pr. 100 m². Hvis plænen skal virke grøn meget hurtigt, kan man så lidt tættere, men det koster flere frø, og slutresultatet bliver ikke bedre. Hvis man foretager såningen i august­-september, kan man nøjes med 20 eller 25 g frø pr. m², svarende til henholds­vis 2 og 2,5 kg pr. 100 m².

 

Efter såningen skal man ikke tromle jorden; tromlingen giver en fast over­flade, som kimplanterne har svært ved at bryde igennem. Man skal heller ikke vande; vanding har samme uheldige virkning som tromlingen. Selv i tørke skal man ikke forsøge at »vande græs­set op«; det skal nok spire ved hjælp af den fugtighed, der i forvejen findes i jorden. Selvom det nyspirede græs ser gulligt ud, som om det manglede næ­ring, skal man ikke gøde, før græsset har været i vækst en måneds tid. Endelig skal man ikke være for ivrig med den første græsslåning. De spæde græs­planter skal have lov at blive omkring 6-10 cm høje, før de klippes første gang. Jo længere planternes topvækst får lov at blive, jo dybere når rødderne også ned i jorden. Så bliver plænen mere stabil og livskraftig, og den kan lettere modstå tørke og kulde.

 

En smuk kontrast mellem klippet og uklippet græs.

 

Første slåning bør ikke være dybere end til 4 cm over jordbunden. Alle plæneklippere af gode fabrikater kan indstilles til forskellige klippehøjder. Især ved første slåning er det vigtigt at undgå for tæt klipning; ellers vil plæ­nen let tørre ud, og alle de grundige forarbejder vil være spildt. Blomsterplæner anlægges på samme måde som beskrevet ovenfor. Samtidig med såningen af græsfrøene sås frø af enårige eller flerårige blomsterplanter, og i løbet af få måneder har man en smuk blomsterplæne eller blomstereng (se denne artikel). Ofte nøjes man med et tilskud af andre planter til supplering af græsset. Man kan vælge bellis, brunelle, kløver, kodriver, læ­beløs, potentil, ranunkel eller æren­pris. De giver plænen kolorit i deres skiftende blomstringstider, men også skiftende grønne nuancer. Mange ha­vefolk betragter imidlertid de nævnte planter som ukrudt, der søges udryd­det med alle midler. Endelig kan plan­terne i blomsterplænen suppleres ved indplantning af »vilde« stauder samt blomsterløg. Den eneste ulempe er, at slåning må udsættes, til blomsterne er visnet bort.

 

 

Vedligeholdelse af græsplæner

For de fleste haveejere er græsslånin­gen et af de vigtigste havearbejder. Men slåningen er kun en del af plæ­nens pleje, hvori gødskning, vanding og andre kulturarbejder indgår som vigtige bestanddele.

 

 

Slåning. Formålet med slåning eller klipning af græsset er dels at fjerne den øverste, lange del af græsplanterne, dels at opbygge og bevare en tæt og frisk bestand af græs. Som hos alle andre planter er der hos plæne græsset en nøje sammenhæng mellem rodens og toppens udvikling. Toppen skal være så høj, at græsbladene kan produ­cere tilstrækkelig næring til, at rødder­ne ikke dør af sult, og rødderne skal være så lange, at de kan sørge for den fornødne optagelse af vand og næring fra jorden. Nyspiret græs klippes som nævnt først, når toppen er 6-10 cm lang; senere bør toppen klippes ned til 4 cm over jorden. Man kan da forvente en rodudvikling med 40 cm lange rød der. Klippes græsset derimod ned til 2 cm, vil roddybden kun blive 20 cm, og planterne kan kun optage vand og næring fra et halvt så stort jordvolu­men. Længere græs giver derfor bedre vækst og en mere robust plæne; korte­re græs giver en smukkere plæne, men med mindre mulighed for at overleve tørke- og kuldeperioder.

 

Rotorklippere med vandret roterende knive klipper ikke græsset, men slår det af. Pas på hænder, fødder, børn og hunde!

 

I den velplejede pynteplæne kan græskan­terne klippes med en lille håndsaks.

 

Klippehøjden behøver ikke at være den samme hele sommeren igennem, men kan varieres efter varme og fug­tighed. Man bør aldrig fjerne mere end 30% af bladmassen; ellers går en for stor del af plantens energi med til at genopbygge løvmængden. I tørre og varme perioder bør klippehøjden ligge på 4 cm. I skygge under træer bør græsset aldrig klippes lavere end 4 cm. Hyppigheden af græsklipningen kan varierer med årstiden. Under den stærke vækst forår og efterår kan man klippe hver uge; i højsommeren med stor varme og tørke kan man nøjes med slåning hver anden uge. Græsset skal helst være tørt, når det klippes. Maski­nen skal være indstillet til en jævn. klipning, og knivene skal være skarpe. Er der store mængder afklippet græs på plænen, bør dette rives sammen med en gummi- eller fjederrive. Det afklippede græs kan benyttes som jord­dækning i busketter eller mellem ræk­kerne i køkkenhaven. Cylinderklippe­ren med lodret roterende knive og en fast, vandret kniv er den bedste til græsklipning, og den giver det smukke­ste resultat. Der skal altid være nøjag­tig samme afstand mellem den roterende og den faste kniv. Klippehøjden kan justeres ved løsning af den bag knivene siddende rulle, som kan hæves eller sænkes efter ønske. Cylinderklippere findes både som håndmaskiner og som motordrevne. Til ganske små haver kan man vælge en 12" bred håndklipper og til lidt større haver en 14" eller 16" maskine.

 

Kun hvis plænen er over 1000 m², bør man anskaffe en motordrevet maskine. Disse fås med benzinmotor, eller de drives med elkraft; sidstnævnte type er den mest støjsvage. I naturhaver, på ujævnt terræn, eller hvor man ikke stiller store krav til udseendet, kan man anskaffe en motordrevet rotor­klipper med vandret roterende knive. Denne type klipper ikke græsset, men slår det af; overfladen bliver ofte noget ujævn. Rotorklipperne kan være farli­ge p.gr. af deres hurtigt roterende knive; pas derfor på hænder, fødder, børn og hunde! Se i øvrigt artiklen Plæneklippere.

 

På store græsarealer kan det især i sensom­meren betale sig at feje det afklippede græs sammen, eventuelt som her med en lille fejemaskine.

 

Plæneklipperen når ikke helt ind til træ­stammerne. Klip efter med en håndsaks.

 

Vanding bør aldrig foretages umiddel­bart efter såning af en ny plæne. Der­imod er det vigtigt at vande den etable­rede plæne i tørre perioder. Vand helst om aftenen, og aldrig i stærkt solskin. Man bør hver gang vande med er. vandmængde, der svarer til mindst 30 mm nedbør eller 30 liter vand pr. m².

 

Vandspredere giver en jævn fordeling af vandet over hele plænen.

 

Man kan kontrollere vandmængden ved at opstille et par tomme konserves­dåser inden for vandsprederens række­vidde og måle vandhøjden i dåsen; 3 cm vand svarer til de 30 mm regn. Hvis græsset har dybtgående rødder, opta­ger planterne større vandmængder fra jorden, så at arbejdet med vanding kan undgås eller begrænses. Hvis plante­rødderne bliver 25 cm længere, kan man spare vanding med 30 mm vand. Se også artiklen Vanding.

 

Gødskning. Som andre planter kræver græsplanterne tilførsel af gødning. Men det svier til haveejeren selv i form af øget arbejdsindsats med klipning, hvis han gøder for stærkt. Hvis man gøder for tidligt på året, i begyndelsen af april, reagerer græsset ved at opta­ge mere vand, som kan forårsage frost­svidning af de saftspændte planter. I april-maj gives 3 kg NPK-gødning pr. 100 m². I juni har gødningen ingen virkning udover at fremkalde udvikling af frøstængler på græsset. Derfor gødes ikke i juni, men først igen i juli eller august med 3 kg NPK pr. 100 m2. Den sidste gødskning foretages i november, hvor gødningen ikke bliver udvasket på den bevoksede jord, men bevares i jorden; så at planterne kan have glæde af den ved vækstsæsonens start om foråret. November-gødskningen kan godt være større end sommertilskudde­ne, nemlig 6 kg pr. 100 m².

Topdressing anvendes ofte på ældre plæner. som dækkes med et centime­tertykt lag findelt kompostjord, gød­ningsholdig spagnum (»beriget spag­num«) eller enhedsjord. Jorden rives omhyggeligt ned mellem græsstråene med en gummirive og giver fornyet kraft til plænen. Topdressing kan udføres sent på vinteren eller i det tidlige forår. I en tør forårsperiode bør der vandes grundigt efter udført topdres­sing.

 

En luftningsmaskine til prikning af huller i en tiltrampet plæne. En gravegreb kan også bruges.

 

Luftning af plænen udføres, hvor jor­den er meget stiv, er blevet tiltrampet efter hyppige boldspil, eller hvor jor­den er vandsur og bevokset med mos. I småhaver kan luftningen foretages ved, at man stikker en gravegreb lod­ret ned i plænens overflade og vrikker grebens tænder frem og tilbage, så der dannes lodrette, luftfyldte huller. De kan eventuelt fyldes med fint sand, som køres ud over plænen og rives ned i hullerne. Hullerne bør laves med 20­-30 cm's indbyrdes afstand.

 

Tromling er der tradition for at foreta­ge en gang imellem. Der er dog ingen grund for den almindelige haveejer til at anskaffe sig en tromle, som i reglen presser jorden for fast sammen og hindrer luftudskiftningen i jordoverfla­den. Kun på større sportsplæner kan tromling benyttes i fugtige perioder for at udjævne overfladen og knuse regn­ormenes ekskrementhobe.

 

Afrivning og fejning af plænen efter klipning er kun nødvendig i perioder med usædvanlig stærk vækst. Ellers kan det afklippede græs i reglen nå at rådne og forsvinde mellem de voksen­de græsstrå før næste klipning. Kun om efteråret er en afrivning absolut nød­vendig. Visne blade forårsager rådne pletter i græsset, hvis de får lov at ligge i blot 14 dage. Inden vinteren sætter ind, bør plænen fejes ren.

 

Håndlugning af ukrudtsplanter i plænen er mere effektiv og miljøvenlig end ukrudts­sprøjtning.

Ukrudt i plænen fjernes ved sprøjtning med hormonmidler i maj. Men disse midler er stærke gifte, der dræber de fleste tokimbladede planter, ikke blot i plænen, men også i dens omgivelser. Sprøjtevæsken er finfordelt og driver let med vinden rundt i haven og ind i nabohaverne. Desuden er sprøjtegifte­ne livsfarlige for bestøvende bier og andre insekter. Derfor bør man undgå disse kemiske kampmidler i den pri­vate have og gå over til håndkraft og luge plænen med lugegaffel eller luge­kniv - hvis man da ikke foretrækker at se de ofte meget smukke ukrudtsplan­ter udvikle sig sammen med græsset. Vil man endelig mælkebøtterne til livs, kan det ske ved »punktsprøjtning«, hvor hver mælkebøtteroset forsynes med en enkelt dråbe hormonmiddel ved hjælp af en oliekande. Mælkebøt­teplantens overjordiske dele og de øverste cm af roden går ud; men efter nogle måneder skyder nye skud frem fra den resterende del af pæleroden, akkurat som ved håndlugning, hvor man sjældent får hele roden med op.

Mos i plænen udvikles i skygge på klæg, kalk- og kvælstoffattig jord. Ud­viklingen kan forebygges ved at gøde rigeligt med især kvælstof, ved at dræ­ne jorden og ved at undgå alt for tæt (lav) klipning. Mosset kan bekæmpes ved at ud strø en blanding af 2 kg jernvitriol, 1,5 kg svovlsur ammoniak og 2 spande tørt sand. Blandingen strøs ud over mosplænen i et 1 cm tykt lag. Når mosplanterne visner, rives de af med en skarptandet rive. Samtidig kan man så efter med almindeligt plæ­negræsfrø.

 

Sygdomme optræder relativt sjældent i plænen. Hvis plænen i lang tid har været afspærret fra den atmosfæriske luft af et tykt, fasttrampet snelag, kan planterne angribes af sneskimmel (se denne artikel). Hekseringe er de cir­kelformede vækstzoner, der dannes af forskellige svampe ved nedbrydning af deres mycelium. De stærkt grønne hekseringe kan ikke udryddes, men camoufleres ved tilførsel af større kvælstofmængder til den øvrige plæne

(se artiklen Hekseringe).

Skadedyr i plænen omfatter især rod­ædende larver af fritfluer, gåsebiller, oldenborre og agerugle

(se artiklerne Fluer, Oldenborre og Sommerfugle m. fl.).


- Tulipanløg - køb, plantning og pasning

$
0
0

Om efteråret hænger pakker med tulipanløg side om side i supermarkederne, men hvis du vil have et større udvalg, eller hvis du vil vælge selv blandt løse løg - hvilket gør dem billigere - må du en tur på planteskole eller i et havecenter. Er du ude efter en speciel sort, eller skal du bruge store mængder, betaler det sig at bestille løgene, evt. fra en specialist, i god tid. Når du selv vælger løg, så tag de bedste. Kig efter store, tunge løg, helst 11 eller 12 cm - jo større løg, jo større blomst. Det brune lag yderst (skællene), der beskytter løgene, skal være så helt som muligt. Lad udtørrede løg ligge. Det samme gælder løg, der virker kridtagtige eller ser ud, som om de har dråber af brun lim på sig - sidstnævnte er tegn på, at de har været i kontakt med "surt" råd. Men den overfladiske blå mug, der sidder på skællene, er ikke noget problem, så længe løgene er sunde - gnid muggen af, og opbevar løgene tørt, til du skal lægge dem.

 

Køber du pakker med løg, så åbn dem, så snart du kommer hjem, og fjern eventuelle inficerede løg. Opbevar løgene, bredt ud på et plastic- eller metalnet, på et køligt, tørt og mørkt sted, til de skal lægges. (Nogle mennesker får voldsom kløe af at røre ved tulipanløg, så tag handsker på, hvis du har følsom hud. Tulipanløg er giftige at spise, så opbevar dem utilgængeligt for børn.)

 

At købe tulipaner i potter

Urtepotter med tulipaner, hvis knopper lige lader farven ane, er et fristende syn om foråret. Fordelen er, at de er kommet uskadt gennem vinteren og helt sikkert vil blomstre. Og om foråret kan man præcis se, hvor der er brug for lidt ekstra farve. Men medaljen har en bagside: Du kommer til at betale meget pr. løg, og udvalget er begrænset. Kvikke haveejere klarer dette ved at lægge løg i potter om efteråret, så de er klar til udplantning, når det bliver forår.

 

Plantning - hvornår og hvordan

Næsten alle forårsblomstrende løgvækster skal lægges om efteråret, men tulipaner er en undtagelse: De kan lægges fra midt på efteråret til den tidlige vinter. Sen plantning giver stadig et imponerende blomsteropbud, og blomstringen vil kun være en uge eller to kortere sammenlignet med løg, der blev lagt tidligere på efteråret. Det ideelle tidspunkt er midt til sidst på efteråret. Gøres det tidligere, er bladene, når de spirer om foråret, sårbare over for svampesygdomme og frostskader.

 

Tulipanløg skal helst lægges dybt - en dybde på 10 cm er minimum, og 15 cm er bedre. Lægger du løgene endnu dybere (20- 25 cm), kan du lade dem blive i jorden og plante sommerbedet ovenpå. Nogle gange lader det sig ikke gøre at plante dybt - eksempelvis hvis muldlaget er tyndt, eller hvis du har i hundredvis af løg, der skal lægges, og ikke meget tid. I så fald rækker det med en plantedybde på 5-8 cm, hvis du kun vil behandle tulipanerne som etårige.

 

En såkaldt løgplanter eller en stor plantepind lavet af et gammelt træskaft fra en spade, gør plantningen hurtigere og nemmere, end hvis du bruger en planteske. Skal du lægge mange løg eller lægge dem i en græsplæne, anbefales en løgplanter med langt skaft. Alternativt kan du skære plænen op med en skarp spade og rulle græsset tilbage. Kun få løgplantere går dybt nok ned til løg, der skal blive i jorden i årevis. Skal de det, må du bruge en spade.

 

Det rigtige sted

Så længe løget ikke rådner i vandlidende jord i løbet af vinteren, er du stort set sikker på at få en tulipan, uanset jorden eller stedet. En plads med lys fra alle sider vil producere mere lige stilke, hvilket er vigtigt for de høje sorter, mens blomsterne holder længere på en beskyttet plads.

Men hvis du gerne vil have løgene i flere år, bliver den rigtige placering meget vigtigere. Tulipaner trives bedst i veldrænet jord på et sted, der er varmt og tørt om sommeren, når løgene er i dvale - det vil sædvanligvis sige en solrig placering, men de kan også tåle delvis skygge. Har du problemer med våd jord, kan du måske forbedre dræningen ved at grave havekompost eller grus ned, men der skal store mængder til, så overvej i stedet for at dyrke tulipaner i hævede bede med veldrænet topmuld eller i krukker og kummer.

 

Bede og rabatter

Vælg et solrigt sted i bedet, jo længere tilbage, jo bedre, så de voksende stauder skjuler tulipanernes visnende blade. Fordel løgene lidt tilfældigt, enten i grupper på 20 eller mere, hvis du vil have en farveplet, eller i klynger, der snoer sig ind og ud mellem andre planter.

Lavet hul, og læg et løg i det med spidsen opad. Kom jorden oven på løget igen, og tryk den godt sammen med hænderne. Skal løgene lægges i lag, graves med en spade et hul, der er 20 cm dybt og 1 meter på hver led. Læg det første lag løg, dæk med jord, og læg derefter det næste lag, og så fremdeles.

Når du skal anlægge et bed med udplantningsplanter, så afmærk området og placer først udplantningsplanterne med 30 cm's mellemrum - dog kun 15 cm mellem små planter og dværg sorter. Plant planterne og derefter tulipanerne, sædvanligvis med 15 cm's mellemrum.

 

Rækker

En lige række tulipaner, der står opmarcheret, tager sig flot ud i et stramt havedesign, især hvis man har et smalt bed langs en stedsegrøn hæk eller en mur. Dyrkning i rækker er også en god ide, når tulipanerne dyrkes som snitblomster, hvilket kan ske i køkkenhaven. Vil du gerne dyrke tulipaner som snitblomster, er triumph- og darwin-hybriderne dem, der bruges kommercielt, men overvej også de mere usædvanlige eller dyre muligheder, fx de liljeblomstrende, viridiflora- eller papegøjetulipanerne. Undgå jord bårne sygdomme ved at lade tulipanerne indgå i et treårigt sædskifte - tulipaner trives i jord, hvor der året før har været kartofler.

Skal tulipanerne dyrkes i række, afmærkes en lige række ved hjælp af en snor. Graven rende på mindst tre gange løgets højde, og læg løgene med lige store mellemrum, 5-15 cm, alt efter sort. Dæk løgene med jord, og tryk jorden sammen med foden. Sæt et lille skilt med navnet på sorten.

 

Pleje

Der kræves ikke den store indsats, når løgene er lagt, bortset fra vanding, hvis jorden er meget tør, medmindre du har problemer med mus, egern, skadedyr eller sygdomme (se - Tulipanproblemer), eller hvis løgene også skal blomstre de følgende år. Hvis det er tilfældet, og vinteren har været meget våd, og hvis du har veldrænet jord, så tilsæt gødning, når tulipanerne begynder at vokse. Brug en N-P-K-gødning, der har et lavt kvælstof-, men højt kaliindhold, i det tidlige forår, eller en tomatgødning en gang om ugen efter blomstringen, til bladene er visnet. Hvis jorden er næringsrig, kan du undlade at gødske. Fjern visne blomster straks, så plantens energi føres tilbage til løget.

Tag løgene op, når bladene er visnet. Lad dem tørre, og børst jorden af dem, før de lægges til opbevaring et sted med god udluftning, til de skal lægges igen til efteråret. Er bladene endnu ikke visnet, før tulipanerne må vige for udplantningsplanter, kan du enten flytte dem til et andet sted i haven, så bladene kan visne videre, eller du kan lade løgene tørre og lægge dem til opbevaring.

 

Plantning i krukker

Krukker og potter bør være mindst 30 cm på tværs og i dybden, selvom 20-25 cm er nok til vildarterne. Tulipanerne plantes normalt tættere end i et bed, så de bør kasseres hvert år. Brug i så fald den pottemuld, du normalt foretrækker. Læg et lag potteskår over drænhullerne og et ca. 10 cm tykt lag kompost ovenpå. Læg tulipanløgene, begyndende i midten; de må gerne ligge tæt, men ikke røre hinanden. Dæk dem med kompost, så spidserne netop er synlige. Plant derefter underplantningen (eller endnu et lag løg), og fyld denne gang også ud langs pottens kant. Kom mere kompost på, så det når 2,5 cm under kanten, tryk jorden sammen, og vand godt. Vand regelmæssigt, når bladene begynder at vokse. Hvis løgene skal genudplantes i haven, skal de have flydende gødning, når bladene for alvor vokser, og igen når knopperne begynder at dannes.

--

 

Bougainvillea - Bougainvillea glabra - pasning

$
0
0

Artikel billede

Navnet Bougainvillea leder tanken hen på romantiske beretninger og Middelhavslandenes lune haver. I koldere egne må denne plante dyr­kes i drivhus eller vinterhave. Den kan dog trives som potteplante, hvis den bindes op og beskæres på rette måde, og hvis den får tilstrækkelig sol til at forvedde stænglerne og til at fremme blomstringen.

Den er opkaldt efter den franske admiral Louis Antoine de Bougainville. Bougainvillea er en lille slægt på kun 7·8 buske eller små træer, hvoraf kun to har interesse for os. De stammer fra Brasilien, hvorfra de er bragt i kultur i midten af det 19. århundrede. Botanisk hører de til familien Nyctaginaceae.

Den bedst kendte er B. glabra med sine overdådige cyklamen-rosa højblade og små gule blomster. Den vil blomstre til overflod sommeren igennem. Den anden art er B. spectabilis og dens hybrider »Mrs. Butt« med lyst rosa højblade, og »Kiltie Campbell« hvis høj blade nærmest er orange. Disse højblade er længere, men knap så frodige som hos B. glabra.

Det kan lade sig gøre at dyrke B. glabra udendørs på en beskyttet plads, men det kræver at den dækkes om vinteren. B. spectabilis er sartere.

Bougainvilleaer bindes i reglen op om en ståltrådsbøjle under blomstringen. Vælg planter med blanke, dybt grønne blade. Plantet i lerpotter er de mindre udsat for overvanding og dermed følgende gulfarvning af bladene.

 

Billede øverst: Bougainvillea glabra må have absolut fuld sol.

 

Artikel billede

Den virkelige blomst hos bougainvillea er lille og gul. De strålende farvede »kronblade« er i virkeligheden højblade rundt om blomsten.

 

Artikel billede

Bougainvillea »Mrs. Butt« har orange højblade, som efterhånden bliver lilla.

 

STØRRELSE: Kan blive 3-4 m høj, hvis den plantes i et bed i vinterha­ven, og den vil se pragtfuld ud, hvis den løber hen under loftet. I en urte­potte er det bedst at binde den rundt om stativ eller spalier. Normalt bliver den op til 50 cm i en 12 cm potte.

VÆKST: De vokser 40-50 cm tidligt om foråret, selv i en potte.

BLOMSTRING: Sommer. Skønt blomsterne normalt kommer som en eksplosion, vil der være nogle at glæde sig over hele perioden.

DUFT: Ingen.

LYS: De skal have masser aflys. Står de for mørkt, vil de tabe blade, og ikke blomstre den følgende sommer.

TEMPERA TUR: De er tolerante overfor lave temperaturer under vinterhvilen. De kan klare sig ned til 5-7°C, men så vil de også miste bladene, men vil igen skyde følgende forår. Om sommeren ca. 21°C.

VAND: Hold dem temmelig våde om sommeren. Vand mindst 3 gange om ugen. De skal have et vældig godt dræn. Om vinteren skal komposten kun holdes fugtig, især hvis de står ved lav temperatur. Vand en gang om ugen vil nok være tilstrækkeligt. De kan lide kalk, så man kan bruge almindeligt vand.

GØDNING: Sæt hver 14. dag halvdelen af den anbefalede flydende gødning til vandingsvandet.

LUFTFUGTIGHED: Brus dem over med få dages mellemrum, når blomsterne er på vej. Sprøjt aldrig på blomsterne. Stil potten på våde sten.

RENGØRING: Unødvendig. Brug aldrig bladglans.

STUELUFT: I kortere tidsrum klarer de sig i enhver almindelig stueluft. De foretrækker god ventilation.

JORD: Kompost nr. 3 er velegnet.

OMPOTNING: Blomsterdygtige planter skal pottes om hvert forår for at få udskiftet den mere eller mindre udpinte jord, men de skal have samme pottestørrelse igen - eller højst en, der er et nummer større. De blomstrer kraftigst, når der er kne­ben plads til rødderne.

BESKÆRING: Skær ranglet vækst til· bage om foråret. Vær ikke for grov, da planterne blomstrer på sidste års tilvækst, som solen har modnet.

FORMERING: Nok en opgave for eksperten. Unge stiklinge tages om foråret og rodslår ved 21-24' og i høj luftfugtighed.

LEVETID: Plantet i vinterhavens bed 20·30 år. I potte sjældent mere end 5 år, hvorefter den bliver for træagtig og blomstringen tager af.

SELSKABSPLANTER: Bedst alene.

LET/VANSKELIG: Den er nemmere at få til at trives tilfredsstillende i en vinterhave, men man kan få meget glæde af den i en sollys vindueskarm.

 

Opbinding til bøjle

Artikel billede

1. Stik den ene ende af en smi­dig bambuspind eller en ståltråd 2/3 ned langs pottesiden.

Artikel billede

2. Bøj støttepinden og stik den anden ende ned i jorden.

Artikel billede

3. Sno grenene forsigtigt om bøjlen uden at beskadige hverken grene eller blade.

Artikel billede

4. Det kan være nødvendigt at binde grenene yderligere fast til bøjlen med et bånd. Bind ikke for stramt.

Artikel billede

5. Væksten vil fortsætte langs med bøjlen og kan tvinges til at cirkle rundt flere gange.

 

Beskæring

Artikel billede

Bougainvillea beskæres i febru­ar, dels for at holde dem nede, dels for at få dem til at buske sig. Skær nye grenspidser til­bage, så de kun er 5-7 cm lange. Forskellen mellem nye og gamle grene er, at de gamle normalt er tykkere og mere træagtige. Tynde og svage skud fjernes helt, andre sideskud studses ind til det første blad fra sit udspring. Alle snitflader må være glatte og lagt lige over et blad eller en bladknop.

 

Ompotning

Artikel billede

1. Ompot om foråret for at give planten ny jord. Er potten for lille, vokser rødderne ud gen· nem pottehullet; vælg en større potte. Gennemvandes.

 

2. Tilbered potten med et drænlag og et lag frisk korn­post nr. 3. Bruger man samme potte igen, må den rengøres omhyggeligt.

Artikel billede

3. Skær rodklumpen løs langs pottesiden med en kniv.

Artikel billede

4. Løft planten ved at holde den i rodhalsen.

Artikel billede

5. Læg den på et bord og fjern så meget gammel jord som muligt, uden at beskadige rødderne.

Artikel billede

6. Meget lange rødder kan stud­ses med en saks.

Artikel billede

7. Stil planten i midten af den ny potte og fyld op med ny jord.

Artikel billede

8. Pres jorden jævnt fast. Stil planten i skygge og uden vand et par dage, det vil fremme rodvæksten.

 

Vanding

Artikel billede

1. Hvis jorden føles tør, vandes den.

Artikel billede

2. Vand oppefra, helst med regnvand. Det overskydende vand i underskålen hældes væk efter 15 minutter.

 

Hvad gik galt?

Artikel billede

1. Væksten gået i stå. For dårligt dræn, jorden ikke porøs nok. Ompotning med bedre dræn.

2. Ingen blomstring. Står for mørkt og indelukket, over­vanding. Stilles lysere og i friskere luft. Hvis overvan­det, må den tørre. Gamle, træagtige planter blomstrer ikke indendørs.

3. Bladfald Er normalt om vinteren i hviletiden. Stil den lidt lunere. Om sommeren:

Den står for mørkt; stilles lysere og i frisk luft.

4. Blade og blomster tørrer og falder af. For varmt og tørt, dou­ches og vandes.

5. Nye blade kun små. Trænger til gødning.

Artikel billede

6. Gule blade. Overvandet. Un­dersøg om drænet er i orden. Lad den tørre til den retter sig. Vand derefter mindre.

7. Hvide områder på bladene. Mel­dug. Douchet for meget, ikke luft nok. Flyttes til et bedre sted.

8. Små, hvide, uldede pletter. Uld­lus. Fjernes med vatpind dyp. pet i sprit, eller sprøjt med malathion.

9. Bladene gulner og falder af, spind på undersiden. Rødt spind. Sprøjt med derris eller malathion.

10. Gullige pletter på bladene, især langs ribberne, små brune in­sekter. Skjoldlus. Fjernes med vatpind dyppet i sprit, eller sprøjtes med malat­hion.

--

Nerie - Nerium oleander - pasning

$
0
0

Artikel billede

Det er en solelskende, subtropisk plante, som ofte ses vildtvoksende ved Middelhavets kyster. Den er blandt favoritterne i solrige stuer og vinterhaver. Den vokser også i det subtropiske Asien og Japan. Navnet Nerium er græsk og blev allerede brugt af Dioscorides. Nerium er med· lem af plante· familien Apocynaceae og blev indført allerede i 1596.

Neriens blomster har sarte farver i hvidt, lyserødt, purpur og orange, og der findes både enkelte og fyldte former. De pilformede blade er normalt grønne, men man ser også brogetbladede former. Hvert blad er langt og smalt, og de sidder parvis på grenene. Nerier er meget giftige og kan være dødelige for kreaturer, og det samme gæl. der for mennesker, som måske kan fristes til at smage på de indbydende blomster. Alligevel er de uhyre populære, for kun få stueplanter skal have så lyse og varme forhold som dem. De forhandles i blomst fra juni. Derved får man mulighed for at vælge netop den foretrukne farvetone. De brogetformede typer med gule bladrande og lys.rosa blomster kaldes Nerium oleander »Variegata«.

Ligesom Geranium (en anden middelhavsplante) kan den stilles på friland om sommeren, men må tages ind, når der er fare for, at temperaturen falder til under 5°C.

Vælg altid planter med masser af knopper, fordi de udsprungne blomster kun holder ganske kort. Undersøg om planten er fri for insekter, da Nerie er modtagelig for uldlus og andre insektangreb.

Billede øverst: Ung plante af den almindelige lyserøde slags.

 

Artikel billede

Blomst og knopper.

Nerium oleander er en Middelhavs-plante, som skal have fuld sol om sommeren, men stå lidt køligere om vinteren. I naturen står den i sol langs vandløb, hvilket viser, at den skal have fugtighed om rødderne.

 

STØRRELSE: Nerien kan blive en stor busk, op til høj og lige så bred. Normalt bliver de ikke så store i potte.

VÆKST: Vokser ret hurtigt, 25·30 cm om året.

BLOMSTRING: Hele sommeren. Knopperne skal have masser aflys og varme for at springe ud; så de knopper, der dannes om efteråret, åbner sig kun, hvis de har stået meget varmt.

DUFT: En sart, dejlig duft, navnlig i fugtig luft.

LYS: Masser aflys er afgørende. I sommermånederne kan den blomstre i det fri, men også om vinteren må den stå lyst. Den klarer sig bedre i vinterhaven end i stuen. TEMPERA TUR: Holder af varme og frisk luft. Om vinteren må temperaturen helst ikke komme under 5°C. Trives ikke i tør centralvarmeluft.

VANDING: Vand regelmæssigt, næsten hver dag om sommeren. Om vinteren kun ca. hver 10. dag. Regnvand er det bedste, og det er vigtigt, at vandet er lunt. Koldt vand kan hæmme knoppernes udspring.

GØDNING: Om sommeren flydende gødning hver 14. dag.

LUFTFUGTIGHED: Holder af en douche hver måned, men det er ikke et krav.

RENGØRING: Bladene bliver ikke særlig snavsede, da de er lange og

smalle. De kan støves af, men det er nok nemmere at bruse dem over med lunkent vand. De naturligt matte, noget læderagtige blade skal ikke have bladglans.

STUELUFT: De holder af rigelig luft, gerne lidt i bevægelse.

JORD: Pottejord nr. 3 eller en lignende næringsrig jord.

OMPOTNING: De skal have store potter eller kummer, men må ikke omplantes for tit. Hvert 2.·3. år, ikke tiere. Marts er den rette måned.

BESKÆRING: For at opnå en god, busket vækst, skæres de kraftigt til· bage efter blomstring. Også sideskud under blomsterstandene kan fjernes.

FORMERING: Om foråret tages skudspidsstiklinge. De kan rodslå i jord eller lunkent vand. De sætter hurtigere rødder, når de står varmt. Tager man dem tidligt på foråret, kan de blomstre samme år. Stiklinge taget i juli! august kan også rodslå. Stik dem ved 18·. Frø sås i april ved 18-20°C.

LEVETID: Får de tilstrækkeligt vand og næring, og slipper for at få frost, kan de holde længe.

SELSKABSPLANTER: Det er en ud· præget ener, som skal have god plads omkring sig.

LET / VANSKELIG: I en solrig stue eller vinterhave er den let. Ved centralvarme og i ringe lys vil den ikke blomstre.

 

Ompotning

Artikel billede

1. Pot om hvert 2. til 3. forår, hvis den ikke skyder, potten virker for lille og rødderne vokser gennem drænhullet. Gennemvand.

 

2. Klargør nummeret større potte med drænlag og et lag kompost nr. 3.

Artikel billede

3. Hold potten med den ene hånd og støt planten med den anden. Bank potten, til klumpen løsner sig.

Artikel billede

4. Uden at beskadige rødderne fjernes noget af den gamle jord med en pind eller

blyant.

Artikel billede

5 Stil planten i midten af den ny potte.

Artikel billede

6. Fyld op med frisk kompost, så alle rødder er dækkede, pres jorden let sammen. Stil den skygget og uden vand i et par dage, så rødderne søger ud i den friske kompost.

 

Formering i vand

Stiklinge taget tidligt om foråret kan blomstre samme år.

Artikel billede

1. Læg 3·4 små stykker trækul i et lavt glas og fyld 2/3 op med lunkent vand.

Artikel billede

2. Dæk glasset med pasticfolie holdt fast af en elastik. Stik huller med en blyant eller lignende.

Artikel billede

3. Skær ca. 7 cm lange endeskud. - Brug handsker, da planten er giftig.

Artikel billede

4. Sæt så mange stiklinge, der er plads til. Stilles ved 16-18°C.

Artikel billede

5. Når de har rødder, tages stiklingene op af vandet og pottes. Pas på, for rødderne er skøre.

Artikel billede

6. Gennemvand og stil under plasticpose nogle dage. Det giver høj luftfugtighed.

 

Formbeskæring

Artikel billede

1. Efter blomstringen skæres hovedgrenene tilbage til 1/2 længde, sideskud til 10 cm.

Artikel billede

2. Klip skråt af lige over en knop eller et sideskud. Brug handsker, da planten er giftig.

Artikel billede

3. Når planten har knopper, skæres sideskuddene af, det vil få blomsterne til hurtigere at springe ud. Sideskuddene kan bruges som stiklinge.

 

Fjern visne blomster

Artikel billede

Når hele blomsterstanden er visnet, skæres den af lige over det nærmeste blad.

 

 

Overbrusning

Artikel billede

Douch en gang hver måned med lunkent vand for at holde bladene rene.

 

Vanding

Artikel billede

Vand oppefra, helst med regnvand. Tøm underskålen efter et kvarter. Brug altid lunkent vand.

 

Hvad gik galt?

Artikel billede

1. Blomsterknopperne åbner sig ikke. For koldt. Hæv temperaturen og brug kun lunkent vand.

2. Planten virker sund, men blomstrer ikke. Mangel på sol. Stil den lysere eller i solen om sommeren i haven.

3. Ingen blomstring, ranglet vækst. Virkning af centralvarme: For varmt og manglende ventilation.

Artikel billede

4. Hvide, uldagtige pletter på bladene. Uldlus.

Fjernes med en vatpind dyppet i sprit, eller sprøjt med malathion.

5. Brune, skjoldformede insekter på undersiden af bladene. Skjoldlus.

Fjernes med vatpind dyppet i sprit.

--

Hegnsloven

$
0
0

Lige siden de store landboreformer i slutningen af det 18. årh. har der været regler for hegning mellem naboer, og hovedprincippet: »Hver grundejer er pligtig til at tage halvt hegn mod nabo« gælder stadig. »Lov om hegn«, stadfæ­stet 27.5.1950, omhandler alle hegn, som ved deres placering, funktion og fremtoning har betydning for andre end grundejeren. Undtaget fra loven er hegn omkring kirkegårde, militære anlæg, jernbaner og andre almennytti­ge anlæg.

Loven er ikke ganske klar og entydig, men et arbejdsgrundlag for hegnssy­net, som er klage- og forligsinstans. Enhver grundejer bør dog, inden inve­steringer foretages og eventuel diskus­sion med naboen indledes, anskaffe hegnsloven hos en boghandler/eller låne på biblioteket.

Udover hegnsloven kan kommunale politivedtægter, partielle byplanved­tægter eller lokalplaner indeholde af­gørende bestemmelser for opførelse af hegn, og for så vidt angår lovpligtig hegning af private svømmebassiner, findes bestemmelser herom i det af Boligministeriet udfærdigede byg­ningsreglement. Byplanvedtægter og lokalplaner kan fås på kommunekon­toret, Teknisk afd.

 

I hegnsloven står i øvrigt, at den ikke gælder for Københavns kommune, som indtil 1977 havde sin egen bygge­lov. Der bør man søge oplysning hos den kommunale forvaltning, eventuelt hos Boligministeriets Bygningsstyrel­se, som i denne specielle sammenhæng er tillagt særlige beføjelser.

 

Afgørende for hegnslovens formule­ring og administration er dens skelnen mellem fælleshegn og egne hegn.

……………………………………………………..

Hegnsloven kort

Hegnslovens formål:

Hegnsloven giver svar på en række spørgsmål om nabohegn, fx:

• Hvor højt må hegnet være

• Hvor hegnet skal stå

• Hvem skal betale for hegnet

• Hvordan afgøres uenigheder om hegn


Loven kan bruges til at undersøge, om et nyt hegn vil overholde lovkravene, og hvad man som naboer kan forlange af hinanden.

 

Hvor gælder hegnsloven ?

Hegnsloven gælder for nabohegn, som er:

• Fælleshegn
Fælleshegn står i skel.
Normalhøjden er 1,80 meter og den maximale højde er 2,0 meter

• Eget hegn
Eget hegn står langs skellet i en afstand op til 1,75 meter fra skel
Den maximale højde er 2,0 meter + den afstand hegnet står fra skellet


Hegnsloven gælder ikke for:

• Indre hegn
Indre hegn står ikke langs skellet eller længere fra skel end 1,75 meter

Måske er hegnet også omfattet af andre bygnings bestemmelser, lokal planer, servitutter osv.

 

Fordeling af udgifterne til hegn:

Udgifterne eller arbejdet til et nyt fælleshegn skal deles mellem naboerne.
Hvis hegnet tjener den ene nabo mere end den anden, eller der findes en anden fysisk adskillelse af grundene, som gør hegnet overflødigt, kan udgifterne i stedet fordeles efter forholdene.
Ved ændringer af et eksisterende hegn, som ikke er udskiftningsmodent, skal den nabo, som ønsker at ændre hegnet, afholde udgifterne eller arbejdet med hegnet.
Udgifterne eller arbejdet med at vedligeholde hegnet, skal deles mellem parterne. Dog kan udgifterne/arbejdet fordeles efter forholdene, hvis hegnet tjener den ene nabo mere end den anden.

 

Hegnslovens bogstav og tvister:

Tvister om hegn afgøres af hegnsynet. Hegnsloven er lovgrundlaget for Hegnsynet og lovteksten kan læses på www.hegnsloven.dk  

Loven er lang og knudret, men der findes en pjece: "Hegn og et godt naboskab", som er lettere at forstå. Pjecen kan fås på papir hos de fleste kommuner eller den kan læses og udskrives hos "Foreningen af hegnsyn"

Læs hvad der indgår i hegnsynets kendelser

 

 

Fælleshegn

Fælleshegn rejses i skel og ejes og vedligeholdes af begge grundejere. Om fælleshegn står bl.a., at de »bør afpasses efter de tilstødende ejendom­mes karakter og benyttelse« og at det bør »påses, at hegnet ikke i højere grad end nødvendigt spærrer for lys, luft eller udsigt eller på uheldig måde ændrer landskabsbilledet«. Det frem­går heraf, at et fælleshegn bør have forskellig karakter, alt efter om det adskiller landbrugsejendomme, villa­haver eller industrigrunde fra hinan­den. I boligkvarterer fastsættes fælleshegnets normalhøjde til 1,8-2 m, men ejendomme med afvigende karakter og benyttelse kan fra hegnssynet få tilladelse til eller pålæg om at opføre særlige hegn på egen grund, og hegnet falder da oftest ind under begrebet egne hegn.

Hegnssynet kan også bestemme, at hegn af træer eller buske skal suppleres med midlertidigt fast hegn, indtil plan­terne danner et forsvarligt hegn. En­hver grundejer har pligt til, når naboen forlanger det, at deltage i udgiften eller arbejdet med etablering af fælleshegn. Hvis det hegn, som naboen ønsker, findes urimelig dyrt, hvis det i særlig grad tjener dennes interesser eller hvis man blot ikke kan blive enige om, hvorvidt hegnet skal bestå af f. eks. hæk eller raftehegn, må sagen forelæg­ges hegnssynet, før hegnet påbegyn­des. Hegnssynet kan da bestemme en udgiftsfordeling, svarende til den gavn, parterne har af hegnet.

Fælleshegn er fælles ejendom og kan derfor kun sløjfes, udskiftes eller for­nys, når ejerne er enige herom eller hegnssynet har bedømt sagen og be­stemt en eventuel udgiftsfordeling. Til­svarende har begge parter pligt til at vedligeholde hegnet og beskytte det mod skader, så det stadig kan opfylde sit formål. Ligesom man ikke må be­skadige et levende fælleshegn ved f.eks. jordbehandling, sprøjtning eller manglende ukrudtsbekæmpelse, må man heller ikke beskadige hegnet ved at lade grene vokse igennem det eller for tæt henover. Naboen har i så fald ret til at kappe grenene i skellinjen af. I boligkvarterer kan levende fælles­hegn kræves nedkappet en gang årlig til en højde af 2 m; men ingen af parterne må egenhændigt kappe heg­net lavere eller udtynde det, så det ændrer karakter.

Hvis et fælleshegn er opført efter særlig udgiftsfordeling, vil vedligeholdelses­byrden ofte svare hertil, og den, der har den ekstra vedligeholdelse, har ret til i fornødent omfang at færdes på naboejendommen.

 

Egne hegn

Egne hegn rejses på egen grund og ejes af grundejeren, ligesom den fulde ved­ligeholdelse normalt påhviler ejeren. Egne hegn må ikke påføre naboer større ulemper end fælleshegn, og de må ikke være højere, idet der dog tillades et højdetillæg, svarende til af­standen til skellinjen.

De fleste grundejere har eget hegn til offentlig vej eller sti og må her normalt afholde hele udgiften til etablering og vedligeholdelse af hegn. Det offentlige eller eventuelle grundejerforeninger stiller alligevel ofte krav til hegnsty­pen, og hegnsloven siger, at der »bør tilstræbes et tiltalende helhedsind­tryk«. Videre stilles der ofte krav om oversigtsforhold for trafikken, og låger m.m. må ikke kunne åbnes udad. En grundejer kan opsætte eget hegn om­kring hele sin grund mod selv at afhol­de udgiften herved, men må respekte­re reglerne for eventuelle eksisterende fælleshegn. Grundejeren kan ligeledes sløjfe eller udskifte eget hegn; men såfremt der ikke findes andet hegn mod en nabo, skal denne have med­delelse om arbejdet senest 1 måned før dets påbegyndelse. Består hegnet af plankeværk eller mur, har naboen ret til at bygge halvtage og mindre skure herpå samt opsætte espalier o.lign. Egne hegn vedligeholdes af ejeren, men hvis naboen har væsentlig nytte af hegnet, kan hegnssynet fordele vedligeholdelsesbyrden. Planter til eget hegn skal placeres, så de ved beskæ­ring kan holdes bag skellinjen, og i højden kan det forlanges beskåret, så det ikke generer mere end fælleshegn. Under vedligeholdelsen må ejeren mellem 1. november og 1. maj færdes på nabogrunden i nødvendigt omfang, dog uden at volde skader.

 

Hegnssynet

Enhver kommunalbestyrelse skal for hver kommunalvalgperiode vælge et hegnssyn på 1 formand og 2 medlem­mer, og mindst en af dem skal være plantningskyndig. En grundejer kan ved skriftlig henvendelse med en kort sagsfremstilling begære en hegnssyns­forretning afholdt. Hegnssynet hører parterne og søger at forlige disse. Hvis det ikke lykkes, afsiges kendelse, og den, kendelsen går imod, må betale de faste vederlag, der tilkommer hegnssy­net.

Græsplæner

$
0
0

Havens græsplæne kan være en nytte­plæne, der opfylder de fleste havefolks ønsker om et grønt og slidstærkt rekre­ationsareal til boldspil, leg og hvile. Men plænen kan også være en pynte­plæne, hvis grønne tæppe i sig selv er en pryd for haven og danner sammen­hæng mellem havens øvrige, ofte bro­gede elementer. Begge plænetyperne kræver omhyggelig forberedelse og anlægsarbejde, og ikke mindst prydplæ­nen kræver et stort vedligeholdelsesar­bejde sommeren igennem.

 

Anlæg af græsplæner

Anlæg og tilsåning af græsplænen er det sidste arbejde, som skal udføres i den nyanlagte have, ellers tiltramper man det nysåede areal og ødelægger de fine græsspirer. De bedste tidspunkter for såning er april og august. Derimod er jorden for tør i sidste halvdel af maj og hele juni; i dette tidsrum bør man aldrig så græs.

 

Jordarbejdet skal udføres grundigt. Det er hverken let eller billigt at omlægge en færdig græsplæne, hvis den ikke svarer til haveejerens forventnin­ger eller opfylder de stillede krav. Arealet skal graves omhyggeligt igen­nem i 30 cm's dybde, svarende til et spadestik. Samtidig med gravningen fjernes alle flerårige ukrudtsrødder, større og mindre trærødder samt sten og affald fra byggeriet. Omkring ny­byggede huse er jorden ofte så stærkt sammentrykket af de tunge traktorer og andre maskiner, at hverken vand, luft eller planterødder kan trænge gen­nem jordoverfladen. Resultatet bliver store pytter af regnvand på overfladen, dårlig spiring af græsfrøet og ingen eller ringe udvikling af planterne. Komprimeringen ophæves ved en om­hyggelig jordbearbejdning. På større arealer kan det ske ved at køre arealet flere gange igennem på kryds og tværs med en traktortrukken grubbetand. På mindre arealer kan man ofte klare det med håndkraft og en kraftig grave­greb. Hvis overfladevandet forsvinder, er det tegn på rigtigt udført arbejde. I øvrigt skal det øverste spadestik løsnes omhyggeligt. Allerbedst er det at ud­føre gravearbejdet om efteråret, så arealet kan ligge urørt vinteren over. Så vil den vekslende frost og tø skørne jorden, så den bliver nem at bearbejde før såning om foråret.

 

Planering af plænen er næppe et vigtigt arbejde, medmindre plænen skal anvendes til boldspil af forskellig art. Til egentlige sportsplæner er en planering ved hjælp af nivellerinstrument, pløk­ke, vaterpas og retskede derimod me­get vigtig.

 

Jordforbedring er især nødvendig på stærkt lerede og stærkt sandede jorder. Den svære jord gøres mere porøs ved tilførsel af grus og spagnum; den lette jord gøres mere sammenhængende med spagnum og muld. Ved tilførsel af den næringsrige enhedsjord opnår man en forbedring af jordens fysiske sammensætning og af dens indhold af plan­tenæringsstoffer.

 

Gødskning af plænen før såningen gi­ver tit et godt resultat. Før den sidste finplanering udstrøs 5-10 kg fuldgød­ning (NPK) pr. 100 m². Særlig vigtig er tilførsel af kali og fosfat, mens tilførsel af kvælstof ikke er så vigtig på dette tidspunkt.

 

Finplanering består i gentagne overriv­ninger af plænearealet med en kraftig og bred rive. Man bør sikre sig, at overfladen er så findelt, at græsfrøene let kan dækkes med et tyndt jordlag, når de er sået.

 

Tromling foretages før såningen, aldrig efter denne. Tromlingen skal sikre, at

jorden trykkes så meget sammen, at fordampningen fra overfladen bliver så lille som mulig. Samtidig vil tromlin­gen trykke løse partier i plæneoverfla­den så meget sammen, at de ikke senere sætter sig og giver ujævnheder, som vanskeligt lader sig udbedre. Til små arealer er trædning at foretrække. Med kraftige hæltryk trædes jorden fast, først på langs, så på tværs. Den sammentrådte jord får en langt mere ensartet konsistens end den tromlede, fordi tromlen let kører over mindre partier med løs jord. Tromlen bør ikke være så tung, at den laver spor i den finplanerede jord eller trykker overfla­den så fast sammen, at denne efter regnskyl danner en fast skorpe. En nettromle, som i stedet for fast cylin­der har en gennembrudt, net formet cylinder, er blidere ved jorden og kan absolut anbefales.

 

Sidste rivning foretages efter tromling eller trædning og umiddelbart før såningen.

 

Såningen kan under større forhold fo­retages med en såmaskine. I mindre haver kan såning let udføres med håndkraft. Har man købt græsfrøene i rene arter, blandes alle de storkornede arter og sås for sig. Efter såningen rives de forsigtigt ned i overfladen; de bør højst dækkes med 1 cm jord. Derefter udsås de finkornede frø; de rives meget let ned og behøver knap nok at være dækket af jorden. Fær­digblandet frø udsås også i to omgan­ge. Først sås på langs af plænen, deref­ter på tværs; derved sikres en jævn fordeling af frøene. Så aldrig for tæt. Selv ved tynd såning bliver der rigelig med græsplanter til en tæt plæne. Der anvendes omkring 30 g frø pr. m²; det svarer til 3 kg pr. 100 m². Hvis plænen skal virke grøn meget hurtigt, kan man så lidt tættere, men det koster flere frø, og slutresultatet bliver ikke bedre. Hvis man foretager såningen i august­-september, kan man nøjes med 20 eller 25 g frø pr. m², svarende til henholds­vis 2 og 2,5 kg pr. 100 m².

 

Efter såningen skal man ikke tromle jorden; tromlingen giver en fast over­flade, som kimplanterne har svært ved at bryde igennem. Man skal heller ikke vande; vanding har samme uheldige virkning som tromlingen. Selv i tørke skal man ikke forsøge at »vande græs­set op«; det skal nok spire ved hjælp af den fugtighed, der i forvejen findes i jorden. Selvom det nyspirede græs ser gulligt ud, som om det manglede næ­ring, skal man ikke gøde, før græsset har været i vækst en måneds tid. Endelig skal man ikke være for ivrig med den første græsslåning. De spæde græs­planter skal have lov at blive omkring 6-10 cm høje, før de klippes første gang. Jo længere planternes topvækst får lov at blive, jo dybere når rødderne også ned i jorden. Så bliver plænen mere stabil og livskraftig, og den kan lettere modstå tørke og kulde.

 

En smuk kontrast mellem klippet og uklippet græs.

 

Første slåning bør ikke være dybere end til 4 cm over jordbunden. Alle plæneklippere af gode fabrikater kan indstilles til forskellige klippehøjder. Især ved første slåning er det vigtigt at undgå for tæt klipning; ellers vil plæ­nen let tørre ud, og alle de grundige forarbejder vil være spildt. Blomsterplæner anlægges på samme måde som beskrevet ovenfor. Samtidig med såningen af græsfrøene sås frø af enårige eller flerårige blomsterplanter, og i løbet af få måneder har man en smuk blomsterplæne eller blomstereng (se denne artikel). Ofte nøjes man med et tilskud af andre planter til supplering af græsset. Man kan vælge bellis, brunelle, kløver, kodriver, læ­beløs, potentil, ranunkel eller æren­pris. De giver plænen kolorit i deres skiftende blomstringstider, men også skiftende grønne nuancer. Mange ha­vefolk betragter imidlertid de nævnte planter som ukrudt, der søges udryd­det med alle midler. Endelig kan plan­terne i blomsterplænen suppleres ved indplantning af »vilde« stauder samt blomsterløg. Den eneste ulempe er, at slåning må udsættes, til blomsterne er visnet bort.

 

 

Vedligeholdelse af græsplæner

For de fleste haveejere er græsslånin­gen et af de vigtigste havearbejder. Men slåningen er kun en del af plæ­nens pleje, hvori gødskning, vanding og andre kulturarbejder indgår som vigtige bestanddele.

 

 

Slåning. Formålet med slåning eller klipning af græsset er dels at fjerne den øverste, lange del af græsplanterne, dels at opbygge og bevare en tæt og frisk bestand af græs. Som hos alle andre planter er der hos plæne græsset en nøje sammenhæng mellem rodens og toppens udvikling. Toppen skal være så høj, at græsbladene kan produ­cere tilstrækkelig næring til, at rødder­ne ikke dør af sult, og rødderne skal være så lange, at de kan sørge for den fornødne optagelse af vand og næring fra jorden. Nyspiret græs klippes som nævnt først, når toppen er 6-10 cm lang; senere bør toppen klippes ned til 4 cm over jorden. Man kan da forvente en rodudvikling med 40 cm lange rød der. Klippes græsset derimod ned til 2 cm, vil roddybden kun blive 20 cm, og planterne kan kun optage vand og næring fra et halvt så stort jordvolu­men. Længere græs giver derfor bedre vækst og en mere robust plæne; korte­re græs giver en smukkere plæne, men med mindre mulighed for at overleve tørke- og kuldeperioder.

 

Rotorklippere med vandret roterende knive klipper ikke græsset, men slår det af. Pas på hænder, fødder, børn og hunde!

 

I den velplejede pynteplæne kan græskan­terne klippes med en lille håndsaks.

 

Klippehøjden behøver ikke at være den samme hele sommeren igennem, men kan varieres efter varme og fug­tighed. Man bør aldrig fjerne mere end 30% af bladmassen; ellers går en for stor del af plantens energi med til at genopbygge løvmængden. I tørre og varme perioder bør klippehøjden ligge på 4 cm. I skygge under træer bør græsset aldrig klippes lavere end 4 cm. Hyppigheden af græsklipningen kan varierer med årstiden. Under den stærke vækst forår og efterår kan man klippe hver uge; i højsommeren med stor varme og tørke kan man nøjes med slåning hver anden uge. Græsset skal helst være tørt, når det klippes. Maski­nen skal være indstillet til en jævn. klipning, og knivene skal være skarpe. Er der store mængder afklippet græs på plænen, bør dette rives sammen med en gummi- eller fjederrive. Det afklippede græs kan benyttes som jord­dækning i busketter eller mellem ræk­kerne i køkkenhaven. Cylinderklippe­ren med lodret roterende knive og en fast, vandret kniv er den bedste til græsklipning, og den giver det smukke­ste resultat. Der skal altid være nøjag­tig samme afstand mellem den roterende og den faste kniv. Klippehøjden kan justeres ved løsning af den bag knivene siddende rulle, som kan hæves eller sænkes efter ønske. Cylinderklippere findes både som håndmaskiner og som motordrevne. Til ganske små haver kan man vælge en 12" bred håndklipper og til lidt større haver en 14" eller 16" maskine.

 

Kun hvis plænen er over 1000 m², bør man anskaffe en motordrevet maskine. Disse fås med benzinmotor, eller de drives med elkraft; sidstnævnte type er den mest støjsvage. I naturhaver, på ujævnt terræn, eller hvor man ikke stiller store krav til udseendet, kan man anskaffe en motordrevet rotor­klipper med vandret roterende knive. Denne type klipper ikke græsset, men slår det af; overfladen bliver ofte noget ujævn. Rotorklipperne kan være farli­ge p.gr. af deres hurtigt roterende knive; pas derfor på hænder, fødder, børn og hunde! Se i øvrigt artiklen Plæneklippere.

 

På store græsarealer kan det især i sensom­meren betale sig at feje det afklippede græs sammen, eventuelt som her med en lille fejemaskine.

 

Plæneklipperen når ikke helt ind til træ­stammerne. Klip efter med en håndsaks.

 

Vanding bør aldrig foretages umiddel­bart efter såning af en ny plæne. Der­imod er det vigtigt at vande den etable­rede plæne i tørre perioder. Vand helst om aftenen, og aldrig i stærkt solskin. Man bør hver gang vande med er. vandmængde, der svarer til mindst 30 mm nedbør eller 30 liter vand pr. m².

 

Vandspredere giver en jævn fordeling af vandet over hele plænen.

 

Man kan kontrollere vandmængden ved at opstille et par tomme konserves­dåser inden for vandsprederens række­vidde og måle vandhøjden i dåsen; 3 cm vand svarer til de 30 mm regn. Hvis græsset har dybtgående rødder, opta­ger planterne større vandmængder fra jorden, så at arbejdet med vanding kan undgås eller begrænses. Hvis plante­rødderne bliver 25 cm længere, kan man spare vanding med 30 mm vand. Se også artiklen Vanding.

 

Gødskning. Som andre planter kræver græsplanterne tilførsel af gødning. Men det svier til haveejeren selv i form af øget arbejdsindsats med klipning, hvis han gøder for stærkt. Hvis man gøder for tidligt på året, i begyndelsen af april, reagerer græsset ved at opta­ge mere vand, som kan forårsage frost­svidning af de saftspændte planter. I april-maj gives 3 kg NPK-gødning pr. 100 m². I juni har gødningen ingen virkning udover at fremkalde udvikling af frøstængler på græsset. Derfor gødes ikke i juni, men først igen i juli eller august med 3 kg NPK pr. 100 m2. Den sidste gødskning foretages i november, hvor gødningen ikke bliver udvasket på den bevoksede jord, men bevares i jorden; så at planterne kan have glæde af den ved vækstsæsonens start om foråret. November-gødskningen kan godt være større end sommertilskudde­ne, nemlig 6 kg pr. 100 m².

Topdressing anvendes ofte på ældre plæner. som dækkes med et centime­tertykt lag findelt kompostjord, gød­ningsholdig spagnum (»beriget spag­num«) eller enhedsjord. Jorden rives omhyggeligt ned mellem græsstråene med en gummirive og giver fornyet kraft til plænen. Topdressing kan udføres sent på vinteren eller i det tidlige forår. I en tør forårsperiode bør der vandes grundigt efter udført topdres­sing.

 

En luftningsmaskine til prikning af huller i en tiltrampet plæne. En gravegreb kan også bruges.

 

Luftning af plænen udføres, hvor jor­den er meget stiv, er blevet tiltrampet efter hyppige boldspil, eller hvor jor­den er vandsur og bevokset med mos. I småhaver kan luftningen foretages ved, at man stikker en gravegreb lod­ret ned i plænens overflade og vrikker grebens tænder frem og tilbage, så der dannes lodrette, luftfyldte huller. De kan eventuelt fyldes med fint sand, som køres ud over plænen og rives ned i hullerne. Hullerne bør laves med 20­-30 cm's indbyrdes afstand.

 

Tromling er der tradition for at foreta­ge en gang imellem. Der er dog ingen grund for den almindelige haveejer til at anskaffe sig en tromle, som i reglen presser jorden for fast sammen og hindrer luftudskiftningen i jordoverfla­den. Kun på større sportsplæner kan tromling benyttes i fugtige perioder for at udjævne overfladen og knuse regn­ormenes ekskrementhobe.

 

Afrivning og fejning af plænen efter klipning er kun nødvendig i perioder med usædvanlig stærk vækst. Ellers kan det afklippede græs i reglen nå at rådne og forsvinde mellem de voksen­de græsstrå før næste klipning. Kun om efteråret er en afrivning absolut nød­vendig. Visne blade forårsager rådne pletter i græsset, hvis de får lov at ligge i blot 14 dage. Inden vinteren sætter ind, bør plænen fejes ren.

 

Håndlugning af ukrudtsplanter i plænen er mere effektiv og miljøvenlig end ukrudts­sprøjtning.

Ukrudt i plænen fjernes ved sprøjtning med hormonmidler i maj. Men disse midler er stærke gifte, der dræber de fleste tokimbladede planter, ikke blot i plænen, men også i dens omgivelser. Sprøjtevæsken er finfordelt og driver let med vinden rundt i haven og ind i nabohaverne. Desuden er sprøjtegifte­ne livsfarlige for bestøvende bier og andre insekter. Derfor bør man undgå disse kemiske kampmidler i den pri­vate have og gå over til håndkraft og luge plænen med lugegaffel eller luge­kniv - hvis man da ikke foretrækker at se de ofte meget smukke ukrudtsplan­ter udvikle sig sammen med græsset. Vil man endelig mælkebøtterne til livs, kan det ske ved »punktsprøjtning«, hvor hver mælkebøtteroset forsynes med en enkelt dråbe hormonmiddel ved hjælp af en oliekande. Mælkebøt­teplantens overjordiske dele og de øverste cm af roden går ud; men efter nogle måneder skyder nye skud frem fra den resterende del af pæleroden, akkurat som ved håndlugning, hvor man sjældent får hele roden med op.

Mos i plænen udvikles i skygge på klæg, kalk- og kvælstoffattig jord. Ud­viklingen kan forebygges ved at gøde rigeligt med især kvælstof, ved at dræ­ne jorden og ved at undgå alt for tæt (lav) klipning. Mosset kan bekæmpes ved at ud strø en blanding af 2 kg jernvitriol, 1,5 kg svovlsur ammoniak og 2 spande tørt sand. Blandingen strøs ud over mosplænen i et 1 cm tykt lag. Når mosplanterne visner, rives de af med en skarptandet rive. Samtidig kan man så efter med almindeligt plæ­negræsfrø.

 

Sygdomme optræder relativt sjældent i plænen. Hvis plænen i lang tid har været afspærret fra den atmosfæriske luft af et tykt, fasttrampet snelag, kan planterne angribes af sneskimmel (se denne artikel). Hekseringe er de cir­kelformede vækstzoner, der dannes af forskellige svampe ved nedbrydning af deres mycelium. De stærkt grønne hekseringe kan ikke udryddes, men camoufleres ved tilførsel af større kvælstofmængder til den øvrige plæne

(se artiklen Hekseringe).

Skadedyr i plænen omfatter især rod­ædende larver af fritfluer, gåsebiller, oldenborre og agerugle

(se artiklerne Fluer, Oldenborre og Sommerfugle m. fl.).

Viewing all 104 articles
Browse latest View live